Åsa Romson: ”Sverige viker sig inte om utsläppshandeln”

2015-04-07 09:49  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

SLUTREPLIK. Sverige driver på för att förbättra utsläppshandeln. Att visa handlingskraft och åtgärda brister i systemet är även viktigt inför klimatmötet i Paris, svarar miljöminister Åsa Romson.

Daniel Engström Stenson undrade om regeringen viker ned sig i EU-diskussionerna kring utsläppshandelssystemet. Det kan jag meddela att vi inte gör. Sverige är ett av de länder som tydligast driver på för en ambitiös klimatpolitik i EU.

Regeringen stod i diskussionerna häromveckan fast vid sin linje att EU:s utsläppshandelssystem bör reformeras med införandet av en stabilitetsreserv. Det nuvarande överskottet av utsläppsrätter innebär stora problem och bör hanteras skyndsamt, helst redan 2017.

Att åtgärda brister i EU:s utsläppshandel är ett tydligt sätt för EU att visa handlingskraft inför klimatmötet i Paris. Vi har många EU-länder med oss i detta, men det finns även en minoritet av länder som kan blockera reformer och som vill vänta med marknadsstabilitetsreserven till 2021.

Trots olika meningar så togs i slutet av mars beslut som innebär att förhandlingar om en reform kan inledas med Europaparlamentet. Svenska regeringen hade velat se ett betydligt mer ambitiöst mandat inför de förhandlingarna.

För Sverige och flera progressiva länder var det dock viktigt med ett beslut eftersom det gör att samtal nu kan inledas med Europaparlamentet. Inställningen i parlamentet är mer ambitiös än majoriteten i rådet, t ex vill Europaparlamentet att marknadsstabilitetsreserven införs i slutet av 2018.

Från svensk sida är vi angelägna att komma framåt i frågan för att se resultat i god tid innan Paris-mötet och för att så snart som möjligt kunna inleda samtal om andra förändringar av EU:s handelssystem.

Åsa Romson, klimat- och miljöminister (MP)

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt