Digitalisering
Wired visar tidskriftens framtid

Amerikanska teknik- och samhällsmagasinet Wired har slagit till med en elektronisk utgåva för Ipad. Den är ett spännande smakprov på framtidens elektroniska magasin för surf- och läsplattor.
Huvudartikeln, som dominerar ”omslaget, handlar om skapandet av den kommande animerade filmen Toy Story 3. Tryck på ”play” och du får en videosnutt från filmen. I själva artikeln kan du dels fördjupa dig i läsningen och dels med hjälp av interaktiva knappar se hur en enskild bildruta byggs upp.
Artikeln om ishotellet i Jukkasjärvi innehåller den enklaste formen av interaktivitet. Du klickar på en siffra och en ny bild med bildtext dyker upp vid sidan av huvudtexten om hotellet. Ett enkelt sätt att skapa överblick på Ipadens lilla läsyta.
Bläddring mellan artiklar sker på sedvanligt sätt. Men vill du fördjupa dig skrollar du nedåt. Till många artiklar finns också videosnuttar eller enkla animeringar.
Några artiklar har ljudillustrationer, som den om stå upp-komikern Chris Hardwick. Det är naturligtvis roligare att höra honom dra ett skämt i samspel med publiken än att läsa det.
Den elektroniska tidskriften kan nog aldrig slå papperstidskriftens överblickbarhet. Men Wired har lagt in möjligheten att plocka upp ett band med småbilder av sidorna som gör att du ändå kan skapa dig en bild av innehållet och var det mest intressanta materialet finns.
Den sämre läsbarheten på bakgrundsbelysta lcd-skärmar kan naturligtvis inte Wired göra så mycket åt. Det är lättare att läsa en längre artkel på papper än på en lcd-skärm. Därför utvecklar Wired också sättet att berätta en historia på, där just animeringar och interaktivitet för läsaren framåt.
Att första numret innehåller några barnsjukdomar får man acceptera. Om Wired har råd och resurser att hålla den höga tekniska kvaliteten även i framtida nummer återstår att se.
Plattformen till den elektroniska upplagan har Adobe utvecklat åt Wired. Det är en liten revansch för Adobe, vars storsäljande medieformat Flash har ratats av Apple och inte fungerar med Ipad.
Det är oundvikligt att jämföra med Bonniers omtalade Popular Science för Ipad. Den bygger på ett koncept för elektroniska tidskrifter, mag+, som Bonniers länge arbetat med och som ska bli en plattform för koncernens elektroniska tidskrifter.
Medan Bonniers modell på ett snyggt sätt försöker överbrygga mediets begränsningar (den lilla läsytan) utnyttjar Wired också mediets många möjligheter.
Det återstår att se om Bonniers lär av Wired. Inte minst inför den plattform för dagstidningar, news+, som man håller på att utveckla.