Windows 10 kämpar mot tiden

2015-08-25 06:24  

KRÖNIKA. Windows 10 är klar och ute till konsumenterna. Men i mobilapparnas tidevarv, vem bryr sig längre om sin pc? Eller desktop, det begrepp som allt oftare beskriver den ”vanliga” skrivbordsdatorn.

I en rapport från marknadsundersökningsföretaget Emarketer använder nu knappt hälften av Sveriges invånare en surfplatta minst en gång i månaden. När jag är ute på stan slås jag av hur många Mac:ar jag ser på kontoren. Särskilt bland de yngre företagen dominerar Apples maskiner.

Microsofts största succé någonsin på operativsystemfronten är Windows XP. År 2001 var det ingen tvekan om att en pc med Windows var det de flesta skulle arbeta på.

Windows XP var för tiden stabilt, säkert och gav en klart förbättrad användarupplevelse – ett stort steg framåt från 1990-talets Windowsversioner med MS-dos i botten.

Efterföljaren Windows Vista (2007) blev ett misslyckande och de flesta fortsatte med XP. Enligt webbanalysdata från Net Applications var Windows XP det mest använda operativsystemet ända fram till 2012, då Windows 7 (från 2009) gick om.

Åren mellan Windows 7 och Windows 8 (från 2012) förändrade hur folk använder program och webbtjänster. Från att huvudsakligen ha gjort det på pc:n exploderade användningen av mobila appar och pekskärmar. Apple och Google fick ett enormt uppsving. Microsoft blev stressat och försökte göra ett operativsystem som skulle möta den nya tiden. Men Windows 8 floppade rejält.

Världens största operativsystem i dag är Windows 7 med drygt 60 procent av världens desktopanvändare, enligt Netmarketshare. Totalt har Microsoft över 90 procent av användarna i desktop.

Men eftersom andelen surftrafik sedan ungefär ett år tillbaka är större från mobila enheter än från desktop är det rimligt att anta att även användningen av ”vanliga” program går den vägen.

Samtidigt föredrar fortfarande de flesta kontorsarbetare att använda mus och tangentbord, men en allt större andel av de program som körs är webbaserade, oberoende av det underliggande operativsystemet.

Att ha viktiga data i molnet ger stora fördelar när du är ute på språng. Många vill ha tillgång till marknads-, försäljnings- eller tekniska data även när de inte sitter vid skrivbordet. Då vill de ha det i mobilen eller på plattan.

Ovanstående gör vikten av pc-operativ allt mindre. Microsoft har självklart sett trenden. Men företaget har nu i 15 år kämpat för att slå sig in på mobilsidan utan att lyckas. Företagets försök att lyfta hybrider mellan bärbar dator och platta, så kallade två-i-ett-datorer, har ännu inte lyckats. Det stora exemplet är Microsofts egna Surface.

Windows 10 ska möta behoven från alla som sitter med mus och tangentbord och samtidigt tillgodose de mobila kraven, med pekskärmsgränssnitt och ökad andel som använder röststyrning. Det är mycket på en gång.

Mellan succéerna Windows XP och Windows 7 gick det åtta år. Hittills har bara sex år gått sedan Windows 7. Samtidigt har utvecklingen gått i rasande fart bort från Microsofts mest trygga domäner.

Utvecklingen står sammantaget inte på desktopkungen Microsofts sida – men relativt färske vd:n Satya Nadella gör verkligen vad han kan för att vända Microsoft mot molnet och mobilen i stället.

 

Prova vår heldigitala tidning Digital Teknik – just nu 6 nummer för 149 kronor!

Mer om: Windows 10

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer