VM: App berättar vilken valla du ska ha på skidorna

2015-02-18 11:00  

UNDER SKALET. I dag startar VM i skidor i Falun. En halv miljard tv-tittare ser världens bästa åkare kämpa i backar och spår. Under Skalet har i förväg granskat marknadens mest avancerade längdskidor.

Första gången skid-VM anordnades i Falun var 1954. Då var laggen av trä. 2015 är längdskidor materialtekniska mästerverk av olika sorters plast. Och nu har elektroniken gjort sitt intåg.

Norska tillverkaren Madshus kallar sin Redline Classic Empower för den första smartskidan. Konkret betyder det att varje lagg kan kopplas till de mätningar av den individuella skidan som gjorts på fabriken. Dels hjälper det handlarna att hitta skidor med rätt hårdhet och flex i spannet till varje kund, dels ger det åkaren bättre koll på hur vallan ska läggas.

– Det är ju vallningen som avgör om skidåkningen är rolig eller inte, säger Jacob Norrby.

Rfid-chippet som sitter inbäddat i skidan kan läsas av med telefonen. Madshus egen app gör att åkaren kan få individuella vallazoner anvisade, till exempel beroende på viktförändringar. Eller om man tänker åka med ryggsäck.

Appen kan ge råd om vilken valla som passar beroende på temperatur och åkstil, och resultat från träningsvarvet kan delas med andra på sociala medier.

Men hur mycket högteknik är det egentligen i Madshus flaggskepp? Under Skalets programledare Jacob Norrby och Jan Herrlin konstaterar att den elektroniska 7 000-kronorsskidan egentligen är ganska enkel ur elektroniksynvinkel.

Det flesta finesserna, som loggning av rutt och tid, sitter i appen. Liknande chip och funktioner borde kunna komma till även enklare skidor inom snar framtid.

– Det är jättefiffigt. Man köper en billig rfid-tagg och utvecklar en app och så kan man ta dubbelt så mycket betalt för skidan, säger Jacob.

Själva skidans konstruktion imponerar också. Efter programledarnas framfart har den reducerats till en hög fragment av kolfiber, skum och plast. Det fanns inte ett spår av träskidorna från forna världsmästerskap.

Detta är webb-tv-serien Under Skalet

  • I Ny Tekniks webb-tv-serie Under Skalet tar programledarna Jacob Norrby och Jan Herrlin reda på hur prylar är konstruerade – helst utan att använda handboken.
  • Både Norrby och Herrlin jobbar till vardags på konsultföretaget Prevas.
  • Under Skalet har nått över 30 avsnitt sedan premiären 2010.
  • Alla kan ses här.

Niklas Dahlin

Mer om: VM Valla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer