”Vi kommer se vågkraft som kan visa resultat snart”

2015-03-25 05:30  
Sara Bargi. Foto: Energimyndigheten

– Vågkraft är en ung bransch och det finns fortfarande ingen konsensus kring vilka tekniker som kommer att lyckas, säger Sara Bargi, forskningsansvarig för vågkraft på Energimyndigheten.

Hon anser att svensk vågkraft trots stora utmaningar ligger bra till internationellt.

– Sebased har redan sjösatt tio aggregat och planerar 26 stycken till i år. Det är den första större anläggningen som testas på riktigt. Samtidigt blev Havsormens konkurs ett psykologiskt bakslag.

I nuläget krävs stora investeringar för att bygga en anläggning som i sin tur kan generera tillräckligt med energi till ett pris som blir lönsamt.

– Det handlar om ett samspel mellan teknik och ekonomi. Havet är en tuff miljö för rörliga delar. Konstruktionen blir ofta dyr och kräver underhåll när den är på plats.

Hur nära är det att dessa hinder övervinns?

– Det kommer att dröja till ett ekonomiskt genombrott, men jag tror att vi inom ett par år kommer att se parker som kan visa på resultat.

Katarina Juréen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt