Vem tar debatten om vapenexporten?

2014-08-19 23:00  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör på Ny Teknik.

LEDARE. Första Ny Teknik efter sommaruppehållet är späckad med tekniknyheter.

Nu kommer första numret av papperstidningen Ny Teknik efter sommar­uppehållet. Jag hoppas du blir nöjd med veckans innehåll!

Vi rivstartar Ny Tekniks valbevakning inför riksdagsvalet den 14 september med ett kontroversiellt ämne – en industri som har stor betydelse för Sverige, men som inte är ett givet ämne i den partipolitiska valdebatten: den svenska vapen­exporten.

Svensk vapenindustri säljer bland annat flygplan, radarsystem, stridsfordon och kanoner. Det är en mångmiljardindustri som har expanderat kraftigt. Mellan 2001 och 2010 fyrfaldigades vapenexporten från Sverige, från 3 miljarder till nästan 14 miljarder kronor.

En knapp majoritet av svenska folket, 52 procent, är emot att Sverige tillåter vapenexport. Enbart 33 procent är för, enligt en undersökning som Amnesty lät göra i juni i år.

Vad vill riksdagspartierna med vapenindustrin i Sverige? Det berättar Ny Tekniks reporter ­Monica Kleja om på sidorna 4–5.

En av de mest dramatiska händelserna i sommar var storbranden i Västmanland. Efter veckor av hetta och torka blev branden svårkontrollerad. Det var hjärtskärande att se hur människor t­vingades lämna sina hem, ibland även sina husdjur, utan att veta vad de skulle ha att återvända till.

Extrema väder som värmeböljor, skyfall och översvämningar blir vanligare i Sverige när klimatet förändras. Det pågår ett arbete med att klimatanpassa samhället, men det går inte särskilt snabbt. Det är inte givet hur effekterna av extrem torka, stormar, översvämningar, ihållande regn eller kraftig snösmältning ska hanteras för att minimera skador.

Därför är det märkligt att inte fler än Miljöpartiets Åsa Romson gör politik av att vädret blir alltmer oförutsägbart. Det behövs ny kunskap, nya tekniska lösningar och utrustning för att minska effekterna på samhället.

I stället anklagades Romson för att vara cynisk av sina politiska motståndare. Men de hade själva kunnat ta tillfället i akt och lyfta in klimatfrågan i valdebatten.

Att inte ha en politik för en bättre beredskap mot extremvädren är ett större svek mot dem som har drabbats.

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer