Digitalisering

UD bekräftar USA-samtal om Wikileaks

USAs utrikesdepartement har informerat flera länders regeringar om att Wikileaks inom kort väntas släppa en stor mängd amerikansk diplomatpost. Även svenska utrikesdepartementet, UD, har kontaktats av USA.

Publicerad

– UD har i samtal med amerikanska myndigheter fått information om att Wikileaks möjligen kan släppa en stor mängd dokument.
Det säger Camilla Åkesson Lindblom, redaktör på UDs presstjänst.


I övrigt säger hon sig inte kunna svara på några andra frågor kring hur och på vilket sätt Sverige varnats av USA inför den kommande publiceringen .


Hon vill inte heller yppa något om vilken typ av information eller vilken slags dokument som de amerikanska myndigheterna diskuterat med svenska UD.


Men enligt uppgifter i rysk press i dag planerar Wikileaks att släppa omkring tre miljoner dokument. 


Enligt den ryska dagstidningen

Kommersant

handlar det om korrespondens som förekommit mellan de amerikanska ambassaderna , bland annat den i Moskva, och det amerikanska UD i Washington från början av år 2000 och fram till 2010.


Innehållet  i den amerikanska diplomatposten sägs bestå av analyser av läget i Ryssland och vara ”föga smickrande för ryska ledare”.


Enligt uttalanden av amerikanska tjänstemän ska de hemliga UD-telegrammen  till stor del beröra Europa.


USAs utrikesminister Hillaty Clinton har beordrat sina  medarbetare att  ringa runt till länder som kan beröras av den stora läckan av konfidentiella telegram.


Såväl norska som danska medier rapporterar att deras länder informerats om Wikileaks.

Enligt tidningen Wired har en stor del av den amerikanska hemliga UD-posten skickats inom den amerikanska statens hemliga internet, Sirpnet.
Sirpnet är ett resultat av ett projekt kallat Net Centric Diplomacy och ett led i utvecklingen att bryta barriärerna mellan olika myndigheter i efter terroristattentatet mot USA den 11 september 2001.
Handlingarna ska ha varit klassade som hemliga, dock inte topphemliga (top secret).

Wikileaks

Sajten Wikileaks grundades 2006 och tar emot anonyma läckor av hemligt material, dokument eller filmer .

Den 1 april publicerade man en video som visade hur amerikanska soldater i en attackhelikopter skjuter och dödar sju civila, bland dem barn, och två journalister från Reuters på gatan.

Den1 juli publicerade man en databas med 76 000 hemliga dokument om kriget i Afghanistan. De innehöll dagliga rapporter om den amerikanska krigföringen och andra händelser

Den1 oktober lade man ut 400 000 hemliga amerikanska dokument från kriget i Irak.

Sajten och nätverket bakom leds av australiern Julian Assange, som misstänkts för sexbrott i Sverige och är eftersökt av polisen.