Startup

U-landsmodell ska få fart på svensk miljöteknik

Peter Nygårds ansvarig för samhållskontakter på Swedbank och Johan Gorecki, vd på Globe Forum.
Peter Nygårds ansvarig för samhållskontakter på Swedbank och Johan Gorecki, vd på Globe Forum.

Mikrolån har gett ökad tillväxt bland fattiga i tredje världen. Nu ska en liknande modell testas för att finansiera svenska företag som utvecklar ny miljöteknik.

Publicerad

Utvecklingsbolag inom miljöteknik kan ha svårt att hitta pengar. Från och med i dag finns ett nytt sätt. En marknadsplats där små företag kan få bidrag på upp till två miljoner kronor. Pengarna kommer från storföretag som vill kompensera sin egen miljöbelastning. Först ut är Swedbank.

- Våra anställda kommer att få välja vilka bolag som ska få pengarna. På så sätt hoppas vi öka klimatengagemanget på banken samtidigt som vi hjälper svensk miljöteknik att utvecklas, säger Peter Nygårds, ansvarig för samhällskontakter på Swedbank.

Marknadsplatsen drivs av stockholmsföretaget Globe Forum och har utvecklats i samarbete med Swedbank och it-företaget Tieto. I ett första steg ska modellen testas av Swedbank som skjuter in två miljoner kronor. Till hösten planeras en bred lansering.

- Intresset är stort. Vi hoppas att många företag kommer att vilja klimatkompensera på det här sättet, säger Johan Gorecki, vd för Globe Forum.

Miljöbolagen får själva ansöka om att få vara med. Men innan de kan få några donationer granskas de noga. När de väl finns på marknadsplatsen kan vem som helst följa vilka bolag som får pengar.

- Allt finns på nätet, öppet och transparent. Om någon inte är seriös upptäcks det snabbt, säger Johan Gorecki.

Tanken är att bolagen inte bara ska få pengar utan också råd och hjälp av de deltagande storföretagen.

- Swedbank kan till exempel bidra med finansiell rådgivning, säger Peter Nygårds.

Idén till marknadsplatsen kommer bland annat från system för mikrolån till fattiga i Afrika.

- I vår modell kallar vi det gräsrotsfinansiering, säger Johan Gorecki.

Men på sikt hoppas han att miljöteknikbolagen även ska kunna erbjudas mikrolån, det vill säga lån mot ingen eller begränsad säkerhet.

Även privatpersoner ska kunna ge bidrag till miljöteknikbolagen.

En liten del av pengarna går till Globe Forum, men administrationskostnaden kommer att bli mycket låg, intygar Johan Gorecki.