Populärteknik

Tyngdlöshet orsakar synrubbningar

Efter sex veckor i tyngdlöshet börjar människoögat påverkas så att astronauterna ser sämre.

Publicerad

Astronauter som tillbringar mer än sex veckor i tyngdlöst tillstånd får synrubbningar och ser suddigt. Synrubbningarna håller dessutom i sig länge även sedan de landat på jorden.

Det visar en Nasafinansierad undersökning som gjorts av ögonforskaren Thomas Mader vid Alaska Native Medical Center. Han undersökte sju astronauter som alla tillbringade sex månader ombord på internationella rymdstationen ISS.

Alla kunde vittna om att synproblemen uppstod efter sex veckors vistelse och tog sig uttryck i att de såg allt suddigare.

Thomas Mader kunde vid ögonundersökningar av astronauterna konstatera att ögonbulben plattats till baktill, att näthinnan påverkats och en förstoring av synnerven. Synrubbningarna kunde hålla i sig lång tid efter att astronauterna återvänt till jorden.

Att problemen skulle ha orsakats att den kraftiga accelerationen vid start, eller vid återinträdet i atmosfären, avfärdas med att astronauter som bara tillbringat en kortare tid på rymdstationen inte drabbats av problemen.

Samtliga undersökta astronauter var i 50-årsåldern.

Thomas Mader är inte säker på om synrubbningarna snarare drabbar lite äldre astronauter än yngre. När de bemannade rymdfärderna inleddes var ofta astronauterna yngre personer som rekryterats från flygvapnet. Möjligen valde dessa att inte prata om problemen. Idag ser man värdet av att skicka upp erfarna forskare i rymden, som då har kommit en bit upp i åren.

I dag är de längre passen ombord på rymdstationen 6 månader. Vid en eventuell bemannad resa till planeten Mars får man räkna med att tillbringa minst tre gånger så lång tid i tyngdlöshet.