Tvåarmad robot sparar ryggar i tryckeriet

2014-12-08 08:39  

Skandinaviens största tryckeri har fått en ny hjälpreda. En tvåarmad robot lyfter tunga ark till skärmaskinen – och sparar många ryggar.

Idén föddes redan 2008, och något år senare startade utvecklingsarbetet på allvar.

– Med Yaskawas tvåarmade robot gick det att utveckla en robot för tryckeribranschen. För varför slåss med våra konkurrenter om att sälja ännu en robot till bilindustrin när det finns en hel bransch som inte har någon robot, säger Henrik Christiansen, konsult som arbetar åt Yaskawa i projektet mot tryckeribranschen.

Skandinaviens största tryckeri, Stibographic i danska Horsens, var intresserade. Yaskawa Motoman har i samarbete med universiteten i Linköping och Odense utvecklat en applikation så att en robot kan lyfta stora pappersbuntar till en skärmaskin på tryckeriet.

– Målet har inte varit att snabba upp produktionen, utan momentet är ett stort arbetsmiljöproblem på tryckerierna. De har funderat mycket på detta utan att hitta en lösning. En person lyfter 1–1,5 ton papper i timmen, säger Johnny Jarhall, marknadsdirektör på Yaskawa Motoman.

Men robotiseringen visade sig mer komplicerad än väntat.

– Det har tagit längre tid och många fler miljoner i utvecklingskostnad än vad vi hade räknat med. Vi var tvungna att lära oss tryckeribranschen och alla egenheter med papper, säger Johnny Jarhall.

Luftfuktigheten påverkar papperet. Det finns olika papperskvaliteter. Det kan klibba om det blir varmt eller påverkas av statisk elektricitet. Och om färgen på papperet hamnar på samma ställe på varje ark blir det en bula på högen.

Dessa skiftande förutsättningar ställer till problem när det gäller att få gripklon att greppa stadigt men ändå så försiktigt att inte arken skadas.

– Vi kom fram till att vi måste härma människans rörelse för att lyckas, säger Johnny Jarhall.

Yaskawas tvåarmade robot har varit en förutsättning för applikationen. Och det är den enda tvåarmade robot som finns ute på marknaden och inom industriell produktion.

Samarbete människa-robot är en stor fråga inom robotutvecklingen. På tryckeriet finns dock roboten i en cell. Operatören arbetar i samma cell men på en annan arbetsplats, vilket gör att någon avancerad säkerhetsutrustning inte krävs.

Roboten är förprogrammerad för att klara olika rörelser, sedan används skannrar på robotens armar för att regi­strera produktens struktur. Operatören kan sedan, med hjälp av sin erfarenhet och kunskap, justera robotens inställningar via ett enkelt gränssnitt.

Hos Stibographic på Jylland jobbar roboten i skarp produktion tillsammans med operatörerna i de två skiften. Den är en del i en produktionskedja, då den plockar upp en bunt tunga ark och matar skärmaskinen.

Efter flera års utveckling och intrimning finns en robot med färdig applikation att köpa för andra. Och även om pappersmarknaden krymper är det ändå en enorm marknad som öppnar sig. Yaskawa bedömer att det finns över 300 000 skärmaskiner att betjäna över världen och att tryckeribranschen globalt har en omsättning som är 35 procent högre än bil- och lastbilsbranschen.

Ny Teknik Automation skrev om Yaskawa Motomans tryckerirobot i september 2012. Men det är först nu roboten är färdigutvecklad.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

 

Fredrik Karlsson

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer