Turbulent för Max IV trots nya anslag

2012-11-16 13:39  
Arkitektskiss över Max IV-området. Foto: Fojab

Max IV-projektet får de extra 177 miljoner kronorna som ledningen sökt från Vetenskapsrådet. Samtidigt hotar Region Skåne, en annan medfinansiär, med att lämna satsningen.

Ledningen för Max IV har larmat i flera omgångar om att projektet blir flera hundra miljoner kronor dyrare än beräknat. Nu ställer Region Skåne hårdare krav för att skjuta till mer pengar och fortsätta sin investering i synkrotronljusanläggningen Max IV, som främst ska användas för materialforskning.

Regionen har redan lovat att investera 135 miljoner kronor, men nu finns ett förslag om att höja summan till 168 miljoner, efter att kostnaderna för Max IV-projektet skjutit i höjden. För att det ska gå igenom vill regionen antingen att ett aktiebolag eller europeiskt konsortium tar över Max IV, med Region Skåne som delägare, eller att lagen ändras så att acceleratorbygget jämställs med infrastrukturprojekt. Båda alternativen gör att regionen har bättre chans att få tillbaka pengarna.

Vetenskapsrådet å sin sida är huvudfinansiären för Max IV, och har nu beslutat att skjuta till pengar så att bygget av acceleratorn kan utföras som planerat. Någon summa har inte fastställts, men i gengäld kräver Vetenskapsrådet ökad insyn och kvartalsrapporter om bland annat ekonomin och det tekniska läget.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer