Till och med du låter som en stjärna

2014-09-02 05:30  
Singtrix. Foto: Anders Thoresson

NY TEKNIK TESTAR. Sjung som en stjärna! Det är med stora ord karaokemaskinen Singtrix marknadsförs. Ny Tekniks reporter kände sig inte som en stjärna efter att ha testat. Men hade kul under tiden.

Som ung spelade jag först blockflöjt, sedan klarinett för att därefter äntligen ta mig an saxofonen. Att sjunga har däremot aldrig varit min grej. Inte i offentligheten i alla fall. Är jag ensam i bilen vrider jag gärna upp volymen och skrålar med. Och som förälder har jag tvingats att ta mig an barnvisorna.

Med den bakgrunden blev jag nyfiken när karaokemaskinen Singtrix skulle lanseras i Sverige. Den är utvecklad av samma gäng som ligger bakom Guitar Hero, tv-spelet som låter alla träda in i rollen som gitarrhjälte. Och löftet gällande Singtrix är inte dåligt: Om du är dålig på att sjunga kommer du att låta bra. Är du bra kommer du att låta fantastiskt bra.

Hemligheten är ljudeffekter i realtid. Den lilla lådan justerar tonhöjd, lägger på eko och fixar rösten på ytterligare ett par sätt. Drygt 350 inställningar finns att välja bland. Ungefär hälften är skräddarsydda för att passa specifika låtar, resten mer generella.

Det fina i kråksången är att Singtrix går att använda med vilken ljudkälla som helst. Enda kravet är att den går att ansluta till en 3,5-millimetersingång.

I appbutikerna för Android och Iphone finns en Singtrix-app med karaokeversioner av 13 000 låtar. Men det går lika bra att leta upp karaokespår på Youtube, eller använda vilken låt som helst från Spotify eller mobilens musikspelare. Singtrix har nämligen en knapp som tonar ner rösten och lämnar plats i ljudbilden för den aspirerande världsstjärnan.

Om det fungerar? Jodå, resultatet av mina insatser förbättras. Men jag skulle inte gå så långt som att kalla resultatet för bra. Kul har jag absolut, särskilt när jag sjunger tillsammans med dottern. Och på hennes kalas gör Singtrix succé.

Men priset för underhållningen är högt. 3 000 kronor i ett paket med två mikrofoner, mikrofonstativ och en högtalare. Att då dessutom behöva betala för många av låtarna med egna specialeffekter i Singtrix-appen är en snopen överraskning.

I en enklare paketering utan stativ och mikrofon – effektlådan går att koppla till vilken förstärkare som helst – borde det gå att erbjuda ett mer prisvärt alternativ.

Så här fungerar effektlådan Singtrix

Effektlåda som förbättrar insatsen på karaokekvällen

Hur: Kopplas in mellan ljudkälla och högtalar- system

Pris: 3 000 kronor
 

PLUS

  • Fungerar med vilken musikkälla som helst.
  • Många rösteffekter att välja bland.
  • Kul underhållning.

MINUS

  • Priset.
  • Låtar anpassade till rösteffekterna säljs styckvis.
  • Begränsade effekter för den som sjunger i mikrofon nummer två.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer