Telia: Vi utreder attacken

2014-12-11 13:56  
Foto: TT

Telias säkerhetsavdelning utreder nu omfattningen och orsakerna bakom nätangreppen som drabbat bolagets internetkunder på flera orter de senaste dagarna. Ett spelbolag uppges ha varit huvudmålet.

- Det var inte Telias nät utan ett gamingbolag som var primärmålet för belastningsattackerna, säger Marcus Haglund, pressinformatör på Telia Sonera.

Under 45 minuter på tisdagskvällen och under tio timmar på onsdagen hade många Teliakunder svårt att komma in på internet.

- På onsdagen började attackerna strax före kl 10 på förmiddagen och de slutade strax efter kl 20, uppger Haglund.

Läget betecknas i dag som stabilt; telekombolaget har hittills inte upptäckt några nya angrepp under dagen.

Orsaken till problemen uppges vara att spelbolaget har sin spelserver hos Telia och att det angreps genom att någon skickade massiva mängder trafik mot bolagets hemsida.

Enligt Marcus Haglund drabbades därigenom även andra servrar hos Telia av nätattackerna. Detta trots att Telia har vissa skydd mot liknande cyberattacker.

Hur kunde angreppet mot spelbolagets server fortplanta sig till Telias andra servrar?

- Det vet vi inte. Troligen hänger det samman med att vi är internetleverantör till spelbolaget men vi håller på att utreda hur detta har gått till.

Peter Kjellberg, driftledare på Telia, uppger för Sveriges Radio att attacken använde sig av Telias servrar "för att hitta rätt".

Telia har samtidigt upptäckt att man haft en felinställning på sina DNS-servrar, något som nu har åtgärdats, enligt Marcus Haglund.

- Vi har ändrat inställningen i vår lastbalans så att vi kan ta emot fler anrop, säger han.

Exakt hur många kunder eller orter som drabbades kan man på Telia i dagsläget inte uppge. Men angreppen berörde platser såväl i södra och västra Sverige, som i Stockholmsområdet.

 

Mer om: Telia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer