Tekniska museet får ny experimentverkstad

2015-08-27 19:01  

Tekniska museet i Stockholm har rivit ut sin gamla experimentverkstad och öppnar en helt ny med hjärnan i fokus. I labben kan skolklasser lära sig att programmera och utveckla egna produkter.

Stockholm har länge saknat ett modernt "science center" där barn och ungdomar kan utforska och experimentera med teknik. Nu blir det ändring när Tekniska museet slår upp portarna för sin nya experimentverkstad som kostat 80 miljoner kronor.

- Det var dags för förnyelse. Det här är den största satsningen i Tekniska Museets historia, säger museichefen Ann Follin.

Megamind - som utställningen döpts till - består av 47 interaktiva stationer. Några känns igen från andra science center, som hjärnspelet Mindball och en tunnel med absolut mörker.

Men det mesta är nyutvecklat tillsammans med en lång rad samarbetspartners. KTH och ögonstyrningsföretaget Tobii har till exempel hjälp till med en station där besökarna kan måla tavlor med ögonen. I en annan, där KTH också hjälp till, går det att göra skulpturer i luften med händerna.

Hjärnan har en central roll i den nya utställningen. Genom ett samarbete med EU-projektet Human Brain Project, där bland annat Karolinska Institutet deltar, går det att utforska i en interaktiv modell av hjärnan vad som händer vi till exempel ställs inför ett knivigt matteproblem.

Utställningen innehåller en särskild satsning på skolan. Lärare och elever kan boka tekniklektioner i fyra, helt nya labb. Ett handlar om programmering och sensorer. Där kan eleverna stöta på en spelprogrammerare från spelföretaget King, som varit med att ta fram det nya labbet.

- Var och en av våra medarbetare kommer att vara på plats en gång om året, säger Kings kommunikationschef Martin Bunge-Meyer.

I de övriga labben ska barn och ungdomar kunna bygga en egen högtalare och utveckla en miljöanpassad förpackning eller andra produkter.

Megamind öppnar för allmänheten den 6 september.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Marie Alpman

Mer om: Tekniska museet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer