Sweco blir Europas största teknikkonsult

2015-10-01 08:15  

Swecos köp av nederländska Grontmij går igenom. Därmed blir Sweco den största teknikkonsulten i Europa.

Redan i somras meddelade Sweco sin avsikt att köpa Grontmij. Och för några dagar sedan stod det klart att acceptansnivån för budet hade uppnåtts.

Därmed kan sammanslagningen av de två bolagen påbörjas. Det nya bolaget kommer att bli den största teknikkonsulten i Europa, sett till omsättning.

- I ett kliv tar vi steget till europeisk ledare. Vi får en ännu mer framträdande roll när det gäller att planera och utforma framtidens samhällen och städer, säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef för Sweco, i ett pressmeddelande.

Bolaget kommer att ha cirka 14 500 medarbetare i 15 europeiska länder och en omsättning på 15,2 miljarder kronor.

Enligt Tomas Carlsson kompletterar Sweco och Grontmij varandra, både kompetensmässigt och geografiskt. Den enda överlappningen uppstår i Sverige.

- Vi har vår huvudverksamhet i Norge, Sverige och Finland, medan Grontmij finns i Nederländerna, Belgien, Danmark, Tyskland och Storbritannien. Den enda överlappningen är i Sverige, men även där kompletterar vi varandra väl eftersom Grontmij har kunskap som vi väldigt gärna vill ha mer av i vår verksamhet, till exempel signalsystem, sa Tomas Carlsson i en intervju med Ny Teknik i somras.

Uppköpet väntas leda till att ungefär 200 medarbetare sägs upp. För Sveriges del handlar det om "något tiotal" inom administration som får gå, uppgav Tomas Carlsson i somras.

Läs mer:

Läs mer: Hon ska slå samman konsultjättarna: ”Gäller att följa skolboken”

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Linda Nohrstedt

Mer om: Grontmij Sweco

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer