Svenska Speedment talar på världens största javakonferens

2016-09-20 09:40  
Carina Dreifeldt, vd för Speedment, tillsammans med medgrundaren Per-Åke Minborg utanför svenska startupens kontor i Palo Alto i Kalifornien.

Just nu pågår Oracles konferens Javaone i San Francisco. 33-listeföretaget Speedment har bland tusentals Javaexperter valts ut att tala på mässan."Det är ett kvitto på att det vi håller på med är intressant", säger Speedments vd Carina Dreifeldt.

Speedment grundades 2010 och har utvecklat en egen teknik som gör befintliga databaser 10 000 gånger snabbare. Lösningen – som enkelt förklarat går ut på att en kopia av själva databasen läggs in i internminnet i en speciell struktur - tog företaget direkt in på Ny Tekniks 33-lista 2015.

Nu ska Speedment berätta om sin mjukvarulösning på Javaone i San Francisco, världens största konferens för javautvecklare.

– Själva urvalsprocessen började i april, och sedan är det en kommitté som går igenom tusentals ansökningar, berättar Carina Dreifeldt över en knastrig Skypelinje från amerikanska västkusten.

Läs mer: Speedment sätter turbo på databasen

Företagets dragningar under konferensen kommer dels handla om hur man kan bygga snabba mikrotjänst-lösningar för stordata, dels om hur man använder Speedment för att automatiskt generera Javakod från befintliga databaser.

– Ett problem för många som vill bygga moderna applikationer är att själva grunddatan finns i system som skrevs på 90-talet.

Vad betyder det för Speedment att tala under Javaone?

– Konkurrens på den globala marknaden är stenhård. Att vi får chansen att hålla två huvudsessioner på konferensen ger oss stor trovärdighet, och känns väldigt prestigefullt.

Det har hänt en hel del med Speedment sedan hamnade på 33-listan i mars 2015. För drygt ett år sedan flyttade kärnteamet i företaget - sex personer – från Göteborg till Palo Alto, födelseplatsen för det som i dag kallas Silicon Valley.

– För oss som gör en javateknologi är det avgörande att finns på plats här. Vi har tio minuter till Oracle, till exempel. Det är superviktig med den sortens nära kontakt både till företag som utvecklar tekniken vi använder – och till kunderna som använder vår programvara.

– Det är en fantastisk miljö att vara i – du kan gå ut på ett kafé och höra bordsgrannarna prata om Java. Det är man inte van vid från Göteborg.

Läs mer: Här är framtidsföretagen

I augusti tecknade dessutom Speedment ett samarbetsavtal med mjukvaruföretaget Sencha. Avtalet innebär att 33-listeföretagets teknik för att göra databaser turbosnabba integreras i Senchas verktyg för att designa, utveckla och testa webbaserade appar.

– Samarbetet är en milstolpe för oss, säger Carina Dreifeldt.

Kalle Wiklund

Mer om: 33-listan Java

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer