Svensk sajt gör ditt köp av videomusik betydligt enklare

2015-04-06 06:00  
Oscar Höglund, medgrundare och vd för Epidemic Sound, har tidigare arbetat med videoproduktion och har då upplevt hur komplicerat det kan vara att köpa musik till rörlig bild. Foto: Epidemic Sound

Betala en gång för låten och använd den hur du vill. Det är budskapet från svenska Epidemic Sound som tänker förenkla användningen av musik i tv och video.

– Vi vill vara som Ikea; mycket värde för pengarna, säger Oscar Höglund, medgrundare och vd för Epidemic Sound.

Grundidén är att göra användningen av musik i tv- och videoklipp enklare, genom att eliminera mellanhänder och hantering av rättigheter och licensavgifter.

Musiken skrivs av låtskrivare, och genom att köpa de ekonomiska rättigheterna till musiken kan Epidemic Sound sälja användningen enligt en enkel modell.

Användarna – produktionsbolag för tv och video – betalar antingen ett pris per använd sekund i en video, eller ett fast pris för tillgång till hela musikkatalogen, som i dag innehåller drygt 30 000 låtar inom en mängd olika genrer.

Musiken laddas ner från Epidemic Sounds sajt där man antingen kan bläddra bland låtar eller söka på exempelvis genre, plats, tempo, låtlängd och ”energinivå”.

Kunderna kan sedan visa videoklippen med musiken nästan hur mycket de vill. Men om det till exempel gäller en jingel till ett tv-program som spelas väldigt ofta, räknas det som extrem exponering och förhandlas separat, ibland med arvoden kring en miljon kronor. Å andra sidan får kunden då exklusiv rätt till låten.

– Det sista vi vill göra är att försämra för musiker och upphovsmän, som redan har haft det tillräckligt tufft, säger Oscar Höglund.

Han påpekar att upphovsmännen överlag får större intäkter för sin musik hos Epidemic Sound än i den traditionella modellen med licensintäkter, just för att olika mellanhänder kapats.

Modellen har ändå fått kritik från de traditionella organisationerna för upphovsrätt, men uppenbarligen är den framgångsrik. Antalet användare ökar och är redan omkring 50 000 i ungefär hundra länder, däribland en rad stora tv-kanaler och videoproduktionsbolag – en rejäl tillväxt på bara ett år.

Även kompositörerna är intresserade. Omkring 5 000 har hört av sig, men bara omkring ett par hundra av dem har fått leverera musik.

– Men vi letar ständigt talanger, säger Oscar Höglund.

Utmaningen är å andra sidan att hitta nya medarbetare, i konkurrens med Spotify och andra unga teknikbolag i Stockholm.

Vad gör ni om fem år?

– Då är vi ett stort steg närmare vår vision att bli standardbiblioteket för musik till all video på nätet, säger Oscar Höglund.

Epidemic Sound

Gör: Säljer musik och ljudeffekter till rörlig bild.

Ort: Stockholm.

Grundat: 2009.

Omsättning 2014: Omkring 20 miljoner kronor.

Anställda: 40.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt