Svarta ytan suger upp nästan allt ljus

2014-08-19 23:00  

En yta som absorberar ­praktiskt taget allt infallande ljus har utvecklats av brittiska forskare. Känsligare teleskop och effektivare solceller kan bli resultatet.

Vad kan vara svartare än svart? Brittiska Surrey Nanosystems svarar Vantablack – en yta tillverkad av kolnanorör på aluminium. Ytan absorberar 99,965 procent av det infallande ljuset. Enligt företagets teknikchef Ben Jensen är det världsrekord och så nära ett svart hål man kan komma.

Tricket är en yta av extremt tätt packade kolnanorör som fått växa fram på en oregelbunden yta av aluminium. Strålarna kan inte tränga in i nanorören utan tvingas in i utrymmet mellan rören där de absorberas. Eftersom bara 0,035 procent av ljuset reflekteras kan våra ögon varken uppfatta volym eller form hos ytan. Allt är bara svart.

– Tekniken kan bland annat användas för att förbättra känslig­heten hos teleskop så att de uppfattar ljuset från extremt svaga stjärnor eller för kalibrering av rymd- och flygburna instrument, säger Ben Jensen.

I dag störs de känsliga mät­instrumenten av ljus som reflek­teras i instrumentens ytor.

– Vi har redan fått kunder inom försvaret och rymdsektorn.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer