Svanbergs vakter spärrar stränderna

2010-06-17 09:13  

Medan oljan flödar ur djupet i Mexikanska bukten hyr BP in vakter för att hindra media att rapportera om skadorna på Louisianas stränder.

Ett privat säkerhetsbolag patrullerar nu de allmänna stränderna runt New Orleans.

Reportrar som försöker intervjua saneringsarbetarna får inte komma nära arbetslagen eller intervjua personalen.

I en video från den lokala nyhetskanalen WDSU säger en av vakterna:

”Jag är anställd för att garantera säkerheten på den här stranden. Du får inte intervju arbetarna.”

Reportern påpekar att det en allmän strand och att bara polisen, militären eller kustbevakningen har rätt att stoppa honom.

Men vakten ger sig inte.

Enligt videon och uppgifter på andra håll i amerikansk media tillhör vakterna säkerhetsföretaget Talon Security och är anställda av BP för att hålla allmänheten och media borta från de skadade stränderna.

Det är inte första gången som privata säkerhetsbolag spärrar stränder i Louisiana.

Efter att orkan Katrina ödelade stora delar av New Orleans hyrde den amerikanska myndigheten Department of Homeland Security och en rad privata företag vakter från privata säkerhetsbolag som Blackwater och ArmorGroup International för att skydda egendom.

Enligt tidigare rapporter i amerikansk media har också säkerhetsbolaget Wackenhut hyrts in för att vakta omgivningen kring den ledningscentral som skapats av BP och flera amerikanska myndigheter för att koordinera insatserna mot oljan som sprider sig Mexikanska gulfen.

Ett av Wackenhuts dotterbolag gjorde stor skandal i Afghanistan förra året, efter att media visade bilder på hur vakterna söp och dansade nakna. Dessutom förekom uppgifter att de antastade besökare till den amerikanska ambassaden.

Här stoppar vakterna lokal media.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer