Så stor blir höjningen av kärnkraftsskatten

2015-05-08 09:50  

Många kritiker pekar ut regeringens höjning av effektskatten som orsak till att Vattenfall vill stänga ner Ringhals 1 och 2 i förtid. Men hur stor är höjningen? Svar: 1 öre per kWh, betydligt mindre än elprisets fall senaste åren.

I vårändringsbudgeten föreslår regeringen att skatten på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer ska höjas med 17 procent.

Den höjningen får klä skott i debatten efter Vattenfalls besked att Ringhals 1 och 2 ska stängas tidigare än planerat.

Folkpartiledaren Jan Björklund, Svensk Energi och Svenskt Näringsliv är några av kritikerna som pekar ut den höjda skatten som ett hot mot svensk kärnkraft.

Hur stor skattehöjningen är räknat i ören per kWh producerad el har däremot inte framgått i debatten. Skatten är inte kopplad till hur mycket el som kärnkraftsreaktorerna producerar, utan till den termiska effekten, alltså hur mycket värme de kan producera.

Men Lennart Söder, professor i elkraftsystem på KTH, har gjort en beräkning som visar att det rör sig om en höjning på 1 öre per kWh el.

– Ibland låter det som att ”om man inte höjer effektskatten på kärnkraft så blir den kvar”, men det är knappast en rimlig slutsats. Förändringen i elpriset har en mycket större påverkan, säger Lennart Söder.

Jämför man de senaste månadernas elpris med prisnivån år 2008 så har elpriset rasat med ungefär 25 öre per kWh, en halvering. Tittar man tre år tillbaka så har priserna sjunkit cirka 10 öre per kWh.

Inte heller Vattenfall pekar ut höjningen av effektskatten som den utlösande faktorn för beslutet.

– Ett öre mer eller mindre gör ingen större skillnad. Men om effektskatten inte hade funnits alls så hade vi inte tagit det här beslutet, säger Torbjörn Wahlborg, chef för Vattenfalls affärsområde Business Area Generation.

Han berättar att effektskatten, som i dag är 6 till 7 öre per kWh, står för ungefär en femtedel av produktionskostnaden för företagets reaktorer. Och att kombinationen av låga elpriser och höga produktionskostnader gör det olönsamt att ha de båda reaktorerna i drift.

– Ringhals 1 och 2 är i gott tekniskt skick, men när kostnaden är högre än intäkterna är det bättre att lägga ner. Det är ett rent ekonomiskt beslut, säger Torbjörn Wahlborg.

Innan stängningen blir av måste Ringhals andra ägare Eon ta ställning till frågan. Företaget har meddelat att de begärt in Vattenfalls underlag och först därefter ska ledningen bestämma sig.

Riksdagen fattar beslut om vårändringsbudgeten i juni. Om höjningen av effektskatt klubbas så blir den 14 770 kronor per megawatt termisk effekt i månaden från och med augusti i år. Sedan 2008 har skattesatsen varit 12 648 kronor per megawatt och månad.
 

 

Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Så påverkas den samlade effekten

  • Forsmark har Sveriges nyaste reaktorpark med tre reaktorer som togs i drift mellan 1980 och 1985.
  • Ringhals har i dag fyra reaktorer – de två äldsta (1 och 2) togs i drift 1975 och 1976 medan de två nyare (3 och 4) startades 1981 respektive 1983.
  • Av Oskarhamns tre reaktorer är två driftsatta på 1970-talet och O3 startades på samma dag som Forsmark 3 – den 3 mars 1985.
  • Lite över 1 700 MW i elektrisk effekt försvinner om reaktorerna 1 och 2 i Ringhals stängs tidigare än planerat under åren 2018–2020.
  • Om Oskarshamn 1 (492 MW) blir kvar under 2020-talet – vilket är osäkert – återstår åtta reaktorer i landet. De har i dag tillstånd att leverera cirka 8 020 MW i samlad effekt. Men kärnkraftsägarna planerar också effekthöjningar, som tillsammans motsvarar omkring 410 MW.

Källa: Kärnkraftsoperatörerna

Charlotta von Schultz

Mer om: Ringhals

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer