Så säkrar du ditt lösenord på nätet

2015-02-26 05:30  

Lösenord är fortfarande ett gissel på nätet. De ska vara långa och unika – och blir därmed svåra att komma ihåg. Det finns hjälp.

Antalet användarkonton en genomsnittlig internetanvändare har att hålla reda på minskar inte. Därmed blir det också allt svårare att leva upp till råden om att ha lösenord som både är unika för varje tjänst och dessutom långa.

Så länge du förlitar dig på din egen minneskapacitet för att hålla ordning på lösenorden, vill säga. Alternativet är att använda en lösenordshanterare, ett program eller webbtjänst byggd för att lagra dina lösenord på ett säkert sätt.

Utbudet är stort och växer i takt med att allt fler inser att här finns ett behov. Ett grundläggande råd är att välja en tjänst eller ett program som har flera år på nacken och visat att det finns anledning att lita på de programmerare som gör jobbet.

För med en lösenordshanterare lägger du alla dina lösenord i en och samma korg, och därför är det viktigt att fundera på hur den är konstruerad.

Flera av tjänsterna som Digital Teknik testat innehåller funktioner för att synkronisera lösenord mellan dator och bärbara prylar.

Med 1password kan du välja på om du vill synkronisera dina lösenord via servrar på nätet eller manuellt göra manövern.

En del av lösenordshanterarna har finesser som varnar när någon av de tjänster du använder drabbats av ett intrång och rekommenderar då att du byter lösenord. Exempel är Lastpass och 1password. Andra, som Dashlane, har en nödfunktion som ser till att utvalda vänner eller släktingar kan få tillgång till dina lösenord om något händer dig.

Alla ger ett utökat skydd mot nätfiskeförsök. Oavsett vilken tjänst du väljer kommer du i framtiden att logga in genom att trycka på en knapp som du lägger till i webbläsaren. Efter att du matat in ditt huvudlösenord kollar programmet vilken sida du är på och hämtar rätt användarnamn och lösenord. Eftersom phishingsajterna inte använder rätt webbadress kommer programmen inte att hitta något lösenord som passar.
Följ Ny Teknik på Facebook!

Anders Thoresson

Mer om: Lösenord

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer