Så gick det för trenderna 2015

2015-12-17 05:00  
Detalj ur illustration över årets tekniktrender, se hela till höger. Av: Jonas Askergren.

I årets första nummer pekade Ny Teknik ut de tio hetaste tekniktrenderna inför 2015. Men hur gick det för drönarna, de smarta kläderna och industrins internet? Här summerar vi de viktigaste händelserna under året som gått.

1 Drönare i civil tjänst

Övervakning, mätning och leveranser. Bransch efter bransch upptäcker nyttan av ett öga i luften. Till 2022 väntas försäljningen av civila drönare uppgå till cirka 20 miljarder kronor. E-handels–företag som Amazon och Alibaba testar paketleveranser. Men den snabba utvecklingen innebär också – säkerhetsproblem. I bland annat USA väntas nya regler för drönarflyg under 2016.

I Sverige har antalet utfärdade tillstånd från Transportstyrelsen för att använda drönare professionellt ökat från cirka 400 till mer än 1 000.

2 Uber för branschen X

Var finns Uber i min bransch? Inte bara taxibranschen utmanas av nya digitala företag. Riskkapitalet fortsätter att strömma till nystartade företag med ambition att ”omstörta” inom områden som vård, detaljhandel, bank och finans.

Bara under tredje kvartalet i år fick 68 potentiella ”omstörtare” mer än 100 miljoner dollar vardera i nytt riskkapital. Men kritiska röster varnar för en bubbla och påpekar att haussade Uber ännu inte visat upp någon vinst.

3 Smarta kläder

2015 blev året då en rad etablerade och nya företag lanserade sportkläder med invävda sensorer. Ralph Lauren mäter bland annat puls, andning och stressnivå i sin smarta tröja. Med Sensorias strumpor kopplade till mobilen får löpare reda på om de har rätt löpteknik.

Priset är fortfarande alldeles för högt för att de smarta kläderna ska hamna i var mans garderob. Däremot blir de vanligare bland professionella idrottsmän. Data från kläderna kan också användas för att ge publiken mer information under till exempel en fotbollsmatch.

4 Dna-sekvensering slår igenom i vården

Prisraset på dna-analyser gör dem allt vanligare i vården. I november presenterade forskare vid Karolinska institutet ett nytt test för att upptäcka prostatacancer som utklassar dagens. Testet innehåller bland annat analyser av 232 genförändringar i arvsmassan.

Även de stora it-företagen har fått upp ögonen för dna-information. Google Genomics är en enhet inom sökjätten som arbetar med biologiska data. Apple har planer på att Iphone-användare ska kunna ha hela dna:t i fickan.

5 Språkbarriärerna rivs med ny teknik

I december 2014 lanserade Microsoft direktöversättning av talat språk i Skype, inledningsvis mellan spanska och engelska. Tjänsten bygger på framsteg inom automatisk översättning, självlärande system och analys av talat språk.

I år har tjänsten utökats till ytterligare fyra språk. Den självlärande tekniken gör att översättningarna ska bli bättre ju mer tjänsten används.

6 Den virtuella verkligheten är här

Allt fler företag har under året fått upp ögonen för hur de kan använda glasögon för virtuell verklighet, vr. Volvo Personvagnar har till exempel använt Googles lösning Cardboard för virtuella testkörningar och har även inlett ett samarbete med Microsoft där kunder ska kunna göra olika val och se hur säkerhetsfunktionerna fungerar med hjälp av Microsofts Hololens-glasögon.

Tillsammans med vr-företaget Oculus har Samsung släppt ett headset för vr som snabbt sålde slut hos de största amerikanska kedjorna. Nästa år kommer Oculus egna glasögon Rift liksom Sonys Playstation VR och HTC:s Vive.

7 Industrins internet

Uppkopplade prylar – internet of things – är fortfarande en av de hetaste tekniktrenderna och som berör de flesta branscher. Men det är inom industrin som de största potentiella vinsterna finns, menar till exempel industrikoncernen General Electric som står bakom konsortiet Industrial Internet som fördubblat antalet medlemsföretag under året till mer än 200.

I Tyskland går trenden under namnet Industri 4.0. Även i Sverige görs nya satsningar. I våras lanserade till exempel Wallenbergstiftelsen ett nytt forskningsprogram för autonoma system som får 1,8 miljarder under tio år.

8 Nu våras det för AI

Användningen av artificiell intelligens har nu nått ända fram till barnens leksaker. Lagom till jul lanserar Silicon Valley-företaget Elemental Path sin plastdinosaurie. Dino, som förstår tal, kan svara på barnens frågor, lära sig efter hand och anpassa sig efter barnens ålder och mognad.

Intelligensen kommer från IBM:s tjänst Watson, ett system som kan analysera stora informationsmängder och svara på frågor och som används i allt fler branscher.

Ett annat företag det talas mycket om är IP Soft som under hösten släppt sin virtuella assistent Amelia i en ny version med bättre förmåga att förstå sammanhang och människors känslor än föregångaren.

9 Mobilen blir plånbok

Nyheterna duggar tätt inom mobil betalning. I början av december lanserade Mastercard sin digitala plånbok Masterpass i Sverige, som på sikt ska kunna användas till kontaktlösa mobila betalningar i butik. Mobiljättarna har alla sina lösningar för att göra mobilen till plånbok. Men Apple Pay, Android Pay och Samsung Pay har ännu inte lanserats i Sverige.

Här är det i stället bankernas tjänst Swish som är störst på transaktioner i mobilen med mer än tre miljoner användare. Swish siktar nu på att slå sig in även hos e-handlare.

10 It-säkerhet: Lösenord och lösensummor

Under hösten 2015 har det skett en kraftig ökning av så kallad Ransomware rapporterar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det rör sig om skadlig kod som låser datorer, mobiler eller data, och som kriminella använder för att avkräva ägaren en lösensumma. Spridningen sker bland annat genom e-post.

Nätbedragare hittar även nya bakdörrar in i mobiler och datorer genom den snabbt ökande mängden uppkopplade prylar.

Ökat fokus riktas också mot den uppkopplade bilen som mål för attacker.

 

Det här är en artikel från Ny Tekniks sista nummer för i år - som bara finns i digital form. För att läsa mer ur numret loggar du in på vår plattform Summa.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL