Så dåliga är vi på kärnkraft

2011-05-03 23:00  

Svensk kärnkraft var förra året tredje sämst i världen när det gäller tillförlitlighet. Det visar ny statistik från FN:s atomenergiorgan IAEA, som mätt hur stor del av tiden som reaktorerna oplanerat står stilla.

<p>I fjol stod de svenska reaktorerna i genomsnitt stilla 67 dagar utöver de planerade stoppen. Det motsvarar 18,4 procent av tiden och är mer än tre gånger så mycket som världsgenomsnittet, 5,7 procent.</p> <p>I Finland utgjorde oplanerad stopptid bara 1 procent och i USA 1,4 procent. I Sydkorea var det till och med noll.</p> <p>Svenska reaktorer har gått mycket sämre än exempelvis finska och amerikanska under en lång rad år. Botten nåddes 2009, då de svenska reaktorerna gick sämst i världen med 20,7 procent oplanerade stopp.</p> <p>De flesta problemen uppstår då man stoppar reaktorn på sommaren och upptäcker fler eller allvarligare fel än man räknat med.</p> <p>Oskarshamn 3, som skulle ha kört igång på sin nya högre effekt maj 2009, har även 2010 haft flera stopp och har hittills inte kunnat gå upp till full effekt.</p> <p>- Det har varit en massiv uppgradering och modernisering, och den har tagit längre tid än man tänkt sig, säger Inge Pierre, kärnkraftsansvarig på branschorganisationen Svensk energi. </p> <p>Moderniserar man inte i andra länder?</p> <p>- Jo, men det har nog varit en väldigt omfattande modernisering. Man kan välja att modernisera gradvis eller att ta mycket i ett svep.</p> <p>Varför väntade man då länge, frågar sig Inge Pierre, och ger två svar:</p> <p>Dels var elpriset 1997-2000 otroligt lågt och det fick ekonomerna att hålla emot vissa moderniseringar. Dels fanns tidigare ett politiskt hot om avveckling till 2010, som gjorde det svårt att motivera stora investeringar. </p> <p>När man fick besked att det gick att köra 10-20 år till blev det plötsligt bråttom med åtgärder. IAEAs databas visar att de svenska reaktorernas oplanerade stopptid varit hög under hela deras livstid. Även länder som Spanien, Tyskland och Belgien, där kärnkraften också hotats av avveckling, har bättre siffror.</p> <p>Enligt Inge Pierre har de svenska reaktorerna gått bra i vinter.</p> <p>Mål för 2011 och 2012?</p> <p>- Allmänt sett ska det inte vara några snabbstopp eller andra oplanerade stopp.</p>

Stoppas tre–fyra veckor varje år

Varje år stoppas de svenska reaktorerna tre-fyra veckor för att byta bränsle och för planerat underhåll. För 2009 planerades också stora arbeten i tre reaktorer. Oskarshamn 3 byggdes om för att höja effekten. Även Forsmark 2 hade planerat för ett längre stopp för att höja effekten. Ringhals 2 fick ett nytt kontrollrum. I Ringhals 1 skulle säkerheten höjas.

Reaktorerna stod stilla åtskilliga månader extra. De två reaktorer som skulle få höjd effekt fick i stället köras på halvfart under en lång tid.

Det var till stor del samma reaktorer som krånglade 2009 och 2010.

Fredrik Lundberg

Mer om: IAEA Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer