Populärteknik
Rymdturisterna hoppar av

2008 skulle allt vara klart för privata resor till rymden. Rika turister väntades checka in för en tre minuters upplevelse i tyngdlöshet. Men idag står det klart att rymdfärder görs med livet som insats.
När Space Ship One hade vunnit X-prize för sin tripp till rymden 2004 slöt entusiasterna upp. Miljardären Richard Branson bildade rymdcharterbolaget Virgin Galactic och Kiruna sattes på kartan som en av flera tänkbara flygplatser för rymdcharter.
Efter Space Ship One inleddes konstruktionen av Space Ship Two, farkosten som ska ta turister 100 km upp i luften, det vill säga på kanten mot rymden, låta dem befinna sig i tyngdlöshet i tre minuter och sedan ta sig tillbaka till marken.
Den 26 juli förra året inträffade en explosion vid anläggningen i Mojaveöknen där den första flygningen ägde rum, en möjlig avgångsplats för rymdturismen. Tre personer dödades, och plötsligt öppnades ögonen för att rymdverksamheten inte är ofarlig.
Turister som betalat biljetten i förväg börjar nu fråga sig om det är värt 200000 dollar, över en miljon kronor, att göra en resa där risken för att förolyckas är stor. Virgin Galactic ska enligt uppgift ha fått in 30 miljoner dollar i biljettintäkter på resor som ingen idag vet när, eller om, de blir av.
Burt Rutan, konstruktören bakom Space Shipfarkosterna, vägrar att ange ett datum för när resorna kan börja. Han avvaktar tills man är säker på att tekniken fungerar. Inte heller den europeiska rymd- och flygkoncernen EADS, som också har planer på rymdturism, har angett någon tidsplan, rapporterar Süddeutsche zeitung.