Innovation
Robotforskare lär av fumliga kryp
Hur utveckla nya och bättre räddningsrobotar? Man studerar myrors framfart i svår terräng, såklart.
Det är ett forskarteam från Georgia Institute of Technology som har studerat eldmyror med hjälp av höghastighetskameror.
I specialgjorda akvarier har forskarna låtit myrsamhällen gräva sig fram i bland annat sand för att se hur de tar sig fram och skapar gångar i en ojämn miljö som tenderar att rasa samman. Resultaten var oväntade, rapporterar BBC.
-De rör sig mycket snabbt och om man tittar på myrorna i slowmotion ser man att rörelserna inte är smidiga. De halkar och faller ofta, berättar forskningsledaren Nick Gravish.
Forskarna upptäckte att myrorna dock är snabba på att resa sig upp och rusa vidare, med hjälp av antennerna som används som extraben. Insekterna är också duktiga på att lyckas skapa gångar i poröst material. Gångarna håller alltid samma diameter vilket tyder på att myrorna hittat en metod att kontrollera sin omgivning, anser forskarna.
En tanke med forskningen är att myrornas snabba rörelser och pareringar i svåra terränger ska inspirera inför byggandet av kommande sök- och räddningsrobotar.
-Dagens robotar är ganska begränsade på det här området. Mycket material på katastrofplatser är löst liggande material som man måste ta sig igenom, säger professor Dan Goldman till BBC.
Själva forskningsrapporten.
Se film med myrorna.