Innovation

Ridhjälmen skyddar hjärnan vid cykelvurpa

Nu som cykelhjälm
Nu som cykelhjälm

Nu tar den svenska tekniken att skydda hjärnan mot rotationsvåld revansch. Tretusen ridhjälmar med den inbyggda tekniken har nyligen skeppats till Sverige och Tyskland. Och i vår kommer den första cykelhjälmen.

Publicerad

För drygt två år sedan kom den första ridhjälmen med en unik svensk teknik att skydda hjärnan mot det rotationsvåld som uppstår när ryttaren kastas av hästen. Men sedan kom kallduschen.

- Vi hade kvalitetssäkrat tekniken, men inte alla andra bitar på hjälmen, säger Peter Halldin, forsknings- och utvecklingsansvarig på Mips AB.

- Bland annat var det problem med ett nackspänne som lossnade, så vi fick dra i handbromsen.

Hjälmen drogs tillbaka från marknaden.

Nu är den tillbaka, med en ny distributör. Sedan i somras har drygt tretusen ridhjälmar skeppats till Tyskland och Sverige, där den relanserades vid Hästsportmässan i Stockholm förra veckan.

Men Mips har större planer än så för sin teknik:

- Målet är att bli en standard för hjälmar i alla sammanhang där man riskerar att slå i huvudet när man rör sig framåt med hög hastighet och riskerar rotationsvåld mot hjärnan , säger Peter Halldin.

Dit hör cykelsporter och skidåkning, liksom motorcykelåkning.

I vår kommer den första cykelhjälmen där tekniken byggts in. Det är det svenska företaget Poc, som bygger in tekniken i en av sina cykelhjälmar för ”Down hill” och ”Freeride”. Den används vid fartfylld cykling nedför branter och ute i terrängen.

- Vi hållet på med finliret nu, säger Jan Woxling, designansvarig på Poc.

När det gäller mc och skidåkning pågår förhandlingar med ett flertal bolag, uppger Peter Halldin vid Mips.

Tekniken bakom är resultatet av mer än 15 år av forskning vid Tekniska högskolan i Stockholm och Karolinska institutet. Peter Halldin och neurokirurgen Hans von Holst har hämtat inspiration från hur hjärnan skyddar sig mot sneda slag genom att glida innanför pannbenet.

Priset för ridhjälmen är cirka 2700 kronor. Vad cykelhjälmen kommer att kosta går inte att få uppgift om ännu.