Miljö

Regeringen vill städa stränder från plast

Foto: Alamy
Foto: Alamy

Plastskräp i haven är ett problem både för djur och människor. Nu vill regeringen satsa på strandstädning, vattenrening och utbildning.

Publicerad

I budgetpropositionen i höst kommer regeringen att föreslå att drygt 100 miljoner kronor per år satsas fram till 2020 på städning av stränder och rening av dagvatten.

Flera kommuner på Västkusten vill ha statligt stöd för att städa sina kuster, rapporterar TT.

– Bohuskusten är en av Europas hårdast drabbade delar. Vi får där på grund av strömmar ta emot plastskräp från hela Europa, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin till TT.

Regeringen vill också stärka myndigheternas resurser i arbete mot så kallad mikroplast, små plastpartiklar, och satsa på marin pedagogik för att stärka barn och ungdomars engagemang för haven.

Det finns även ett behov av att hitta nya material som kan ersätta plast, anser regeringen. Därför rymmer satsningen också öronmärkta pengar för innovationer och nya hållbara material.

Enligt TT utesluter inte miljöminister Karolina Skog (Mp) en skatt på plastkassar framöver.

– Anledningen till att vi inte går fram med en skatt på plastkassar nu är att vi behöver veta mer vilka som är de riktigt hållbara, miljömässigt bra alternativen innan vi hastar fram med förbud och nya skatter, säger hon till TT.

Om användningen av plast fortsätter att öka riskerar haven att innehålla mer plast än fisk år 2050. Det beräknade organisationen Ellen Mac Arthur Foundation förra året utifrån en jämförelse av vikt.

Djur kan drabbas av plastskräp i haven genom att de trasslas in eller råkar äta upp soporna. I Norge strandade till exempel en val som hade omkring 30 plastpåsar i magen.

Ett annat problem med plastskräpet är att det kan ge upphov till mikroplast. Marina djur som filtrerar vattnet, till exempel musslor och djurplankton, får i sig mikroplasten och kan ta skada. Dessutom kan plasten påverka de livsmedel som människor äter från havet, eftersom miljögifter binder hårdare till plast än till naturliga partiklar.