Ökat sug i industrin efter återvunnen plast

2014-11-14 05:30  

Ikeas satsning på återvunnen plast eldar på branschen. Det säger Johan Felix, chef för återvinningsgruppen på Chalmers Industriteknik.

Vad betyder Ikeas satsning på att återanvända plast?

– Om vi ska lyckas återvinna mer plast så måste någon vara beredd att använda materialet. Ikeas initiativ är därför jättepositivt och sänder många viktiga signaler. Återvinningsindustrin ser då att det finns ett kundbehov och vågar satsa, andra tillverkande företag kan bli inspirerade och konsumenter förstår att det är viktigt att källsortera och lämna in plast.

Varför är det viktigt att fler gamla plastprylar blir ny råvara?

– Att återanvända materialet ger mycket lägre koldioxidavtryck jämfört med att elda upp kasserad plast och vara tvungen att producera ny plastråvara från olja. Om man inte tar hand om gamla plastartiklar finns det dessutom en risk att de sprids i naturen, till exempel i haven.

Utmaningar?

– Det finns många olika sorters plast, den kan vara i dåligt skick och innehålla miljögifter. Plastavfall finns ofta i blandat avfall och kostnaden för att skilja ut plasten kan vara högre än marknadsvärdet på materialet. Dessutom är många aktörer i branschen små, det gäller exempelvis bildemontörer. Det gör det svårt att säkra tillräckligt stora flöden av tillräckligt enhetlig plast av tillräckligt god kvalitet.

Vad händer med plastavfallet som samlas in i Sverige i dag?

– Knappt tre fjärdedelar förbränns för att utvinna energi, resten går till materialåtervinning. De förpackningar som samlas in från konsumenter används bland annat för att tillverka plastblomkrukor medan ensilagefilm kan bli sopsäckar. Det finns dessutom några aktörer i Sverige som arbetar med produktionsspill, som är mycket enklare att hantera och ger rätt stora mängder av väldefinierat material.

Hur utvecklas marknaden?

– Efterfrågan på återvunnen plast har ökat i industrin de senaste åren. Jag tror att allt fler producenter vill sluta kretsloppet, ta tillbaka sina uttjänta produkter och samarbeta med återvinnare.
 

Charlotta von Schultz

Mer om: Plast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer