Nya resvanor ökar fall av hudcancer

2015-10-09 14:28  
Solresorna kan få ödesdigra konsekvenser. Foto: Jim Tiller /TT

De senaste tio åren har antalet fall av hudcancer accelererat. Solsemestrar är en förklaring skriver Strålsäkerhetsmyndigheten i en ny rapport.

Hudcancer blir inte bara allt vanligare. Det är också fler unga som drabbas visar studien från Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor.

En av orsakerna är att svenskarna åker på allt fler solresor.

– Det finns anledning att tro att andelen barn som reser utomlands till solen ökar i takt med det ökade resandet. Fler barn riskerar därför att bränna sig oftare i unga år, vilket kan öka risken för att drabbas av hudförändringar senare i livet, säger Roshan Tofighi, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Under 2013 fick 3 357 personer diagnosen malignt melanom, som är den allvarligaste formen av hudcancer. Det gör malignt melanom till den femte vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor och den sjätte vanligaste bland män.

– Det är en allvarlig utveckling och en trend som måste brytas. En av de viktigaste åtgärderna för att åstadkomma ett trendbrott är att barn och ungdomar tidigt lär sig sunda solvanor, säger Roshan Tofighi.

I februari nästa år ska Strålsäkerhetsmyndigheten presentera en plan för att vända trenden. I rapporten beskrivs bland annat hur Australien framgångrikt riktat sig till unga i olika tv-kampanjer för att minska antalet fall av hudcancer.

Hela rapporten hittar du här.

Marie Alpman

Mer om: Cancer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer