Ny marknad för moln-övervakning

2016-02-01 05:00  

Företag som vill sälja tjänster som ger it-chefen koll på vad som händer i företagets molntjänster välkomnar de nya EU-reglerna.

Enligt en undersökning från it-säkerhetsföretaget Netskope har it-avdelningen i snitt koll på en av 50 molntjänster som används på företaget.

Företaget har en produkt som ska hjälpa företag att ta kontrollen över vilken information de anställda lägger i vilka molntjänster.

Den övervakar all trafik från ett företags nät till över 15 000 molntjänster som företaget identifierat. Hittills har den svenska marknaden för molnövervakning enligt honom inte vaknat på samma sätt som den gjort i USA.

– I Sverige är det inte vanligt alls. Här jobbar man fortfarande mycket med att säkra sin traditionella infrastruktur, säger Netskopes vd Tommie Berglind.

Nu hoppas han få draghjälp med försäljningen när EU skärper maxstraffen för den som hanterar personuppgifter på fel sätt.

– EU-förordningen är en drivkraft och företagen kommer att behöva tänka och agera annorlunda, säger Tommie Berglind.

Enligt honom används i snitt 500 molntjänster av olika slag på företag, men it-avdelningen har ofta bara koll på tio av dem.

Orsaken är att det är så enkelt för användare ute på olika avdelningar att köpa in eller använda gratistjänster för att förenkla sitt arbete.

Men Tommie Berglind varnar för att företaget förlorar kontrollen över hur och var viktig information sparas eller hanteras.

Han får stöd i sin bild av en undersökning gjord av amerikanska nätverksjätten Cisco. Enligt Cisco har it-chefen ännu sämre kontroll än i Netskopes undersökning.

Cisco har tagit fram ett system som liknar Netskopes. Precis som Netskopes analyserar det inte bara molntjänstens säkerhet utan också molnleverantörens finansiella information.

Både Cisco och Netskope har liknande råd till it-chefen när det gäller att möta de anställdas sug efter smidiga molntjänster. I stället för att förbjuda dem på grund av säkerhetsrisker så bör företaget erbjuda ett säkert företagsgodkänt alternativ.

Jonas Ryberg

Mer om: Molntjänst EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer