Ny insamling för svenska laserhyveln i mål

2015-10-14 11:39  
Laserhyveln Skarp, stillbild från projektets Kickstarer-video

Succékampanjen för laserhyveln Skarp stoppades av Kickstarter då man anser att det inte finns en fungerande prototyp. Företaget vände sig då till finanseringssajten Indiegogo där man precis nått insamlingsmålet på drygt en miljon kronor.

(Uppdaterad)

Bakom projektet med en 3D-utskriven, laserdriven rakhyvel står amerikanska Skarp Technologies, med den svenska grundaren och vdn Morgan Gustavsson.

Företaget vände sig till gräsrotsfinaseringssajten Kickstarter där privatpersoner kan sänka pengar till framtida produkter.

Kampanjen med laserhyveln lockade snabbt till sig över motsvarande 31 miljoner kronor från 19 000 gräsrotsinvesterare, men mötes också av skarp kritik. Tekniken som Skarp användeer, som innebär skäggstråna kapas med en specialutformad laserstråle, ansågs både vara opraktisk och orealistisk.

På tisdagen kom beskedet att Kickstarter stänger av Skarp Technologies, eftersom man anser att företaget inte har en prototyp av produkten som fungerar, vilket är ett krav.

Skarp valde då att starta en ny insamling hos Kickstarterkonkurrenten Indiegogo. Bara 15 timmar efter att kampanjen gått igång nådde man målet på 160 000 dollar – motsvarande cirka 1,3 miljoner kronor. I skrivande stund har man fått ihop drygt 1,6 miljoner kronor från totalt 1 377 personer.

Morgan Gustavsson, vd för Skarp, har svarat på den massiva kritiken i en kommentar till Dagens Nyheter, där han bland annat säger att den färdiga produkten kommer att ha en betydligt bättre funktionalitet än prototypen som syns i kampanjens videoklipp.

Själva syftet med insamlingarna hos Kickstarter och Indiegogo är att finansiera utvecklingen av ny fiber som ska leda laserstrålen mer effektivt, uppger han.

”När vi sedan inte redan har denna fiber så reagerar en del starkt på det”, skriver Gustavsson till DN.

 

Kalle Wiklund

Mer om: Kickstarter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer