Digitalisering

Nu är de sista fria ip-adresserna på väg

Ytterligare ett steg har nu tagits mot att ip-adresserna definitvt tar slut i det nuvarande ip-protokollet ipv4. Hög tid alltså att lära sig allt om ipv6.

Publicerad

Det är  den globala internet organisationen Iana som nu delat ut de sista två blocken om vardera 16,8 miljoner ip-adresser – så kallade /8-block – under det nuvarande protokollet ipv4.

(Iana står för Internet Assigned Numbers Authority och är en del av organisationen Icann).

Blocken gick till asiatiska Apnic som i sin tur delar ut dem till internetoperatörer i Asien.

Apnic är en av fem så kallade RIR:er (Regional Internet Registry) i världen.

Det som händer nu är att de fem RIR:erna kommer att få var sitt slutligt /8-block av Iana, och adresserna i de blocken delas ut mycket varsamt enligt särskilda regler.

Enligt Iana beräknas de sista adresserna då räcka i fem år, men tillgången är i praktiken mycket begränsad fortsättningsvis.

Att adresserna i ipv4 är på väg att ta slut är känt sedan länge. Totalt finns det teoretiskt 4.294.967.296 adresser tillgängliga, vilket beror på att internets upphovsmän inte kunde föreställa sig ett större behov.

"Who the hell knew how much address space we needed?", sa en självförebrående Vint Cerf nyligen i en intervju med det australiensiska mediehuset Fairfax.

Vint Cerf brukar kallas internets fader.

Lösningen på problemet heter ipv6 – en ny version av internetprotokollet som rymmer omkring 3,4*1038 adresser.

Eftersom datorer på det ena protokollet inte ser datorer på det andra behöver man se till att viktiga servrar – exempelvis för epost och webbsidor – har både en ipv4- och en ipv6-adress under en övergångspersiod.

Och enligt stiftelsen .se som driver den svenska toppdomänen är det mycket hög tid för företag att se över sitt stöd för ipv6.

För privatpersoner är det inte lika bråttom, även om man redan nu kan experimentera med ipv6-adresser i hemmet.

Läs mer i vår artikel om övergången här.

IPv6 ökar antalet IP-adresser rejält

* Alla internetanslutna apparater har en ip-adress. Med IPv4 har de formen n.n.n.n (0 <= n <= 255), vilket ger cirka 4,3 miljarder adresser. Med IPv6 har de formen n:n:n:n:n:n:n:n (0 <= n <= FFFF hexadecimalt) vilket ger omkring 3,4*1038 adresser.

* Både Mac OS och Windows (XP, Vista och 7) stöder IPv6, liksom de flesta moderna internetprogram.

* Via tunneltjänster som tunnelbroker.net och sixxs.net kan man därför få IPv6 direkt till en dator.