”Naturligt att samhället hjälper till”

2016-02-19 05:00  
Anders Wijkman. Foto: Janerik Henriksson/ TT

Staten bör finansiera en del av stålindustrins utvecklingsarbete för att få ner koldioxidutsläppen. Det anser Anders Wijkman, ordförande för miljömålsberedningen. "Det är så stora investeringar att det är naturligt att samhället går in och hjälper till, säger han".

Miljömålsberedningen har i uppdrag att lämna förslag till regeringen om hur Sveriges miljökvalitetsmål ska nås. Nyligen presenterades förslaget att utsläppen i Sverige ska minskas med 85 procent till år 2045 jämfört med 1990. I juni ska beredningen föreslå vilka åtgärder och styrmedel som krävs för att nå målet.

När det gäller att få ner utsläppen anser Anders Wijkman att de tre största utmaningarna är trafiken, jordbruket och processindustrin.

– Stålindustrin är svår, men både branschen och vi tittar på möjliga alternativ. Ett av dem är koldioxidlagring. Det är ingen som är jättelycklig över koldioxidlagring, men vi kan komma i ett läge när det är helt nödvändigt att ta till det, säger Anders Wijkman.

Kommer koldioxidlagring att finnas med i förslagen från miljömålsberedningen?

– Jag kan inte svara vare sig bu eller bä. Det är med i den palett av åtgärder vi tittar på. Vår uppgift är att försöka bedöma vilken typ av teknik som behövs och vad som är statens roll för att något ska ske. På marknadens villkor, när priset på koldioxid är så lågt, är det inte troligt att så stora investeringar blir av.

Anser du därmed att staten måste vara med och betala för stålindustrins utvecklingsarbete för att minska utsläppen?

– Ja, om vi vill ha kvar stålindustrin i Sverige. Och det menar jag att vi vill. Det är så stora investeringar att det är naturligt att samhället går in och hjälper till. Staten satsar redan på energiforskning och innovationer, men här krävs något utöver det vanliga. Det är väldigt stora frågor och det är dyrbart att komma fram.

Tror du att vätgas är bästa vägen att minska stålindustrins utsläpp?

– Jag är inte tekniker så jag är inte kompetent att bedöma det. Men när Göran Carlsson, som är ledande i branschen, säger att han är optimistisk, då är det värt att lyssna på. Men vi kan inte lägga alla ägg i en korg, därför måste vi satsa både på koldioxidlagring och vätgas, säger han.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer