Mobilen du själv kan skruva isär – och ihop igen

2016-02-11 05:00  

Fairphone är mobiltillverkaren som vill tilltala både din inre nörd och ditt goda hjärta. Med sin andra mobilmodell når företaget en bra bit på vägen.

Ett mobiltelefontest handlar ofta om megapixlar, processorkraft, kvalitet på skärm och om användarupplevelse. Med Fairphone 2 är det lite annorlunda. Det mest intressanta med telefonen är det som händer innan den tillverkats och när den normala livstiden för produkten tagit slut. För dig som ändå undrar över prestanda så är Fairphone 2 en adekvat mellanklass-Android som klarar det mesta du väntar dig utav en modern telefon utan att glänsa.

Fairphone, företaget bakom mobilen, arbetar för att tillverka den utan så kallade konfliktmetaller och för att ge människorna som arbetar längst ner i tillverkningskedjan rättvisa villkor. Dessutom ska tillverkningen ske så miljövänligt som möjligt.

Ska man tro företagets hemsida så har de kommit en bra bit på vägen. Men viktigast ur miljösynpunkt är livslängden på själva telefonen. För att den ska kunna leva så länge som möjligt har företaget konstruerat den för att vara enkel att reparera. I stället för att på Apple-manér limma ihop telefonen så mycket som möjligt så går Fairphone att plocka isär med standardverktyg.

Konstruktörerna har dessutom byggt den i moduler för att det ska vara enkelt att byta ut till exempel kamera eller skärm utan specialkunskaper. Företaget säljer reservdelar på sin sajt för den som har oturen att förstöra till exempel skärmen eller kameran.

Att montera bort skärmmodulen och sedan sätta tillbaka den igen klarar jag på någon minut utan verktyg över huvud taget. För att montera bort kamera och övriga moduler krävs standardskruvmejsel modell mindre. En ny skärmmodul kostar 850 kronor vilket kan tyckas dyrt när man kan få skärmen bytt på sin Iphone för ungefär samma summa.

Priset är över huvud taget lite av ett problem för Fairphone. Hos en svensk återförsäljare kostar mobilen cirka 6 000 kronor utan abonnemang. Det är minst ett par tusenlappar mer än vad du betalar för en vanlig Androidtelefon med motsvarande prestanda. Det högre priset beror såklart delvis på att det är dyrare att ställa krav på sina underleverantörer, men också på att Fairphone är en liten tillverkare med en egen konstruktion.

Förhoppningsvis betalar sig det högre priset i längre livslängd. Fairphone har öppnat för att det i framtiden ska gå att uppgradera telefonen med till exempel en bättre kameramodul för att ytterligare förlänga livslängden. Att den visionen blir verklighet är kanske inget du ska räkna med vid köp.

Byggd i moduler

Namn: Fairphone 2.

Processor: Quad-Core 2,26 GHz Qualcomm Krait 400.

Operativsystem: Android 5.1 Lollipop.

Internminne: 2 GB.

Lagringsutrymme: 32 GB.

Kamera: 8 megapixel.

Skärm: 5 tum, 1 080 × 1 920 pixlar.

Pris: Cirka 6 000 kronor.

Plus och minus

BRA

Känns robust.

Höga nördpoäng för att den går att plocka isär (och sätta ihop).

Plats för två sim-kort.

DÅLIGT

Lite klumpig.

Gammal Androidversion.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer