Merkels gamla Nokiamobil inte godkänd

2013-10-25 10:10  
Tysklands förbundskansler Angela Merkel gillar sin gamla Nokiamobil. När den tyska regeringen för en månad sedan fick nya, godkända mobiler så var Blackberry en av dem. Något som förbundskanslern inte verkar gilla. Foto: TT

Den mobiltelefon som tyska förbundskanslern Angela Merkel misstänker avlyssnades av USA är inte godkänd för tjänstesamtal, hävdar landets säkerhetstjänst.

(Uppdaterad) Angela Merkel har under lång tid använt en äldre Nokiamodell som inte är säkerhetsgodkänd av den tyska myndigheten för informationssäkerhet BSI. Huruvida Merkel använder flera olika mobiltelefoner vill säkerhetstjänsten inte uttala sig om när tidningen Süddeutsche Zeitung frågar.

Regeringskolleger kan bekräfta att förbundskanslern använde den gamla Nokiamobilen till alla möjliga sorters samtal, däribland tjänstesamtal. ”Hon tycker om enkla prylar” säger en person med kännedom om förbundskanslerns telefonvanor.

På fredagsförmiddagen förklarade Merkel vid ett möte i Bryssel och hon under lång tid använt en mobil tillhörig det parti hon företräder, CDU, för att "ingen ska misstänka att hon använder en statligt finansierad telefon för att prata politik med partikamrater". Hon ska redan när hon tillträdde som förbundskansler 2005 har bestämt sig för att använda en mobiltelefon som betalas av CDU.

Säkerhetstjänsten BSI har ansvaret för it-säkerhetsfrågor och bestämmer vilken krypteringsgrad utrustning måste ha för olika typer av kommunikation. Enligt reglementet får personer i ledande ställning inte använda privata mobiltelefoner för känsliga tjänstesamtal.

Den tyska regeringen ska få nya godkända mobiler. Förra månaden gav BSI klartecken till två modeller, och enligt tidningen die Welt har Angela Merkel börjat använda en Blackberry Z10 med säkerhetsprogrammet Secusuite som utvecklats av tyska Secusmart.

Den andra mobilen som godkänts är en Simko 3, där hårdvaran baseras på Samsung Galaxy S III.

Båda dessa mobiler har den lägsta säkerhetsklassningen - Endast för tjänstebruk. Tre starkare krypteringsgrader finns; ”förtroligt”, ”hemligt” och ”mycket hemligt”.

Håkan Abrahamson

Mer om: Nokia Blackberry

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer