Digitalisering

Med det här chipet vill Alibaba utmana AWS

Foto: SOPA Images
Foto: SOPA Images

Den kinesiska teknikjätten har visat upp en processor för molnservrar. Rustad med ny hårdvara verkar Alibaba redo att ta sig an AWS och Microsoft.

Publicerad

De amerikanska molnjättarna får se upp, för nu växlar Alibaba upp tempot. Under en konferens på tisdagen visade Alibaba Cloud upp ett nytt, egendesignat chip som ska användas i bolagets datacenter. 

– Att skräddarsy våra egna serverchip ligger i linje med våra pågående satsningar mot att öka vår beräkningskapacitet genom högre prestanda och ökad energieffektivitet, säger Jeff Zhang som är chef för Alibaba Cloud Intelligence i ett pressutskick.   

Chipet ifråga är en Arm-processor som fått modellbeteckningen Yitian 710 och utvecklats av Alibabas halvledardivision T-Head. 

Yitian 710 bygger på 5-nanometersteknik och varje chip består av 60 miljarder transistorer. De har 128 processorkärnor med en topphastighet på 3,2 GHz. Enligt Alibabas egna siffror är chippen 20 procent snabbare och 50 procent mer energieffektiva än de snabbaste processorerna som finns att köpa på marknaden i dag.  

Yitian 710 ska endast användas internt på Alibaba Cloud, och ska driva en serie servrar som kallas för Panjiu. De kommer att börja placeras ut i Alibabas datacenter inom en snar framtid och kommer både att köra generella arbetslaster, användas för lagring och för beräkningsintensiva sysslor som ai. 

Alibaba är redan den största molnleverantören i Kina, och tredje största globalt efter AWS och Microsoft, enligt analyshuset Gartner. Även konkurrenterna har de senaste åren satsat på egendesignade processorer i jakten på prestanda och energieffektivitet.