Lösningen som gör 5g effektivare

2016-01-27 11:48  

Ericssons första 5g-prototyp är klar. Där kopplas mobilerna upp till nätet på ett helt nytt sätt. Nu ska prototypen testas av Telia Sonera och ett tiotal andra mobiloperatörer världen över.

Ericssons 5g-satsning är bolagets viktigaste forskningsprojekt. Det är också Sveriges viktigaste, eftersom Ericsson är en av landets största arbetsgivare och har överlägset flest anställda som jobbar med forskning och utveckling.

Ett fiasko för 5g-projektet skulle också slå hårt mot den svenska exporten på sikt. Telekomjätten är landets största exportör.

För både Ericsson och Sverige är det alltså extremt viktigt att den svenska mobiljätten lyckas även med nästa mobilgeneration, den femte i ordningen, 5g.

Konkurrensen är mördande. Kinesiska huvudmotståndaren Huawei satsar nu 5 miljarder kronor på 5g-forskning under fem år. Det är mycket pengar i ett så tidigt skede. 5g-standarden ska vara klar först 2020. Exakt hur mycket Ericsson satsar vill man inte avslöja.

Hur går det då för Ericssons 5g-forskning? Ny Teknik besökte Kista för att få en uppdatering och fick se den nya 5g-prototypen, den första med bolagets nya radiogränssnitt, döpt till NX efter Star Treks rymdskepp. Den nya basstationen väger 18 kilo och får plats i en resväska. Tanken var att Ny Teknik skulle bli första tidning i världen som skulle få en demonstration av det nya undret. Men något fallerade.

– Men vi vet att allt fungerar. Just den här lådan ska snart skickas iväg för att testas i mobilnätet hos av en av våra kunder, säger Mats Norin, portföljchef på enheten radio på Ericsson.

Än så länge har Ericsson bara tagit fram en handfull liknande prototyper. Den första är redan skeppad till NTT Docomo i Japan, där den ska testas under våren.

Läs mer:

Läs mer: Telia vill bli först med 5g

Det har hänt mycket sedan Ericssons forskare för första gången beskrev 5g för Ny Teknik. Det var våren 2013, och då var det kravspecifikationerna som presenterades:

Hundra gånger högre datahastighet än 4g-nätet, tusen gånger högre datamängder, en tiondel så långa svarstider, tio gånger längre batteritid, hundra gånger fler uppkopplade prylar samt bättre tillförlitlighet.

– Med den nya 5g-prototypen kan vi visa att vi klarar kraven, försäkrar Håkan Andersson, ansvarig för 5g-radion på Ericsson.

I de första 5g-försöken använde Ericsson samma princip för uppkopplingen av mobilerna som i 4g-näten, där mobiltelefonen kopplats upp till en enda basstation. Först när mobilen flyttades närmare en annan basstation överlämnades datasignalen till den nya basen via så kallad ”handover”.

Men i den nya 5g-prototypen använder Ericsson en helt ny lösning. Det talas i branschen om ett paradigmskifte, eftersom 5g-mobilerna kommer att vara uppkopplade till flera basstationer samtidigt.

– Mobilen i 5g-nätet är helt frikopplad från basstationen. Den kommer inte längre veta från vilken basstation datasignalen kommer, säger Mats Norin.

Det finns flera orsaker till varför Ericsson valt att använda den nya lösningen. Dels för att det i 5g blir viktigare att ha en uppkoppling i reserv. Dels för att det på så sätt går att öka hastigheten ytterligare. (Se mer förklaringar i grafiken här intill.)

Den återstående utmaningen är affärsmodellen för 5g, menar Mats Norin.

– Tekniskt sett har vi bra koll. Men vem ska erbjuda de nya 5g-tjänsterna? Och vem betalar?

Vilka som är Ericssons huvudkonkurrenter på 5g tvekar han inte heller över. Det är Huawei och Nokia. Och är han lika övertygad om betydelsen av att bli först med 5g?

– Absolut, det är väldigt viktigt, säger Mats Norin.

    

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: 5g Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer