Övriga nyheter

Liggande kopparkapslar utreds för miljoner

Rickard Karlzén, delprojektledare på SKB, monterar en mätbricka för att möjliggöra positionering i borrhålet där försök med liggande förvaring pågår. Foto: SKB
SKB vill utveckla lagringen av liggande kapslar så att den säkerhetsmässigt kan jämföras med lagringskonceptet med stående kapslar. Men det kan ta tid. – Den horisontella metoden ligger 10-15 år efter vår ansökta metod i fråga om utveckling och mognad, säger SKB:s Magnus Kronberg, som ansvarar för testerna med liggande kapslar. Foto: Monica Kleja

SKB har satsat 100 miljoner på att forska kring en annan slutförvarsmetod av än den man ansöker om i miljödomstolen. Metoden är billigare men ”långtifrån mogen”.

Publicerad

Bolaget Svensk Kärnbränslehantering, SKB, ansökte 2011 om att få bygga ett slutförvar i Forsmark där kopparkapslarna med kärnavfall ställs i borrade hål, under deponeringstunnlar. Hålen och tunnlarna ska sedan fyllas med bentonitlera.

Metoden heter KBS-3V och är SKB:s huvudspår. Ansökan om att få använda den granskas sedan dess i mark- och miljödomstolen, och av Strålsäkerhetsmyndigheten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här