Koden gör mobilen till din nya plånbok

2011-03-08 23:00  
Med en speciell app till mobilen kan QR-koder förvandla din mobil till din nya plånbok.

Ett litet svenskt företag siktar på nytändning för den prickiga QR-taggen. Strategin är att låta taggen göra mobilen till plånbok.

<p>Appar som gör att pekmobiler kan läsa QR-taggar finns i hundratal. Ändå har många tröttnat på att hålla upp mobilen framför taggen för att bli kopplade till en webbsida eller se ett videoklipp. Ännu fler har aldrig ens försökt.</p> <p>Tricket, som det lilla svenska företaget Mopper tror kan ge en nytändning, är en ny funktion - möjligheten att köpa i stort sett vad som helst på stående fot med bara en pin-kod.</p> <p>Moppers mobil-app, som nu finns för Android och Iphone/Ipad, är alltså precis som alla andra taggläsare, med undantag för e-handelsfunktionen.</p> <p>- Visionen är att bli en mobil plånbok. Det är det som gör oss unika, säger Ruben Flam, vd för Mopper.</p> <p>Men hur många företag som har gett sig på mobil betalning och misslyckats kan vi inte längre hålla räkningen på, och Mopper är därför ute på djupt vatten. </p> <p>Appen fungerar visserligen extremt smidigt och köp kan göras med enbart en pin-kod. Det går klart snabbare än något liknande vi provat. Ändå återstår en hel del för att nå framgång.</p> <p>Problem nummer ett är att få handlare att hoppa på tåget.</p> <p>Problem nummer två lurar runt hörnet och heter NFC - en trådlös rfid-baserad teknik, som nu finns i Androidmobiler och därmed till slut väntas få sitt genombrott. </p> <p>Tekniken införs parallellt i kreditkort, som komplement till chip med kontaktyta. Det kallas "contactless payment" och innebär att kreditkortsjättarna och bankerna erbjuder en global infrastruktur för mobil betalning i konkurrens med lilla Mopper.</p> <p>- Då hoppas vi ha byggt upp en kundbas som gör oss intressanta, säger Ruben Flam.</p> <p>En flygande start hoppas Mopper dessutom på genom ett samarbete med reklamjätten JC Decaux - världens största företag på utomhusreklam. </p> <p>I april dyker resultaten från JCDecaux svenska reklamtävling Ute 2011 upp på gator och torg. Reklambyråer har då fått tävla om bästa reklam med Mopper-taggar. Då kanske det visar sig om Mopper kan ge QR-taggarna en renässans.</p>

Så handlar du en taggad vara med Mopper-appen

Man startar Mopper-appen, håller upp mobilen framför taggen och ser ögonblicket därpå varan på skärmen. Välj färg/storlek med mera, välj antal och klicka på "köp".
Det finns tre sätt att betala - faktura, Paypal eller kreditkort.
Fakturabetalningen hanteras av företaget Klarna och kräver att man matar in personnummer, mobilnummer och epost första gången.
Vid betalning med Paypal får man ange sitt Paypalkonto eller skapa ett nytt vid första köpet.
Betalning via faktura eller Paypal görs efterföljande gånger med endast pinkod.
Betalning med kreditkort hanteras via Paypal, utan att man behöver något Paypalkonto.
Kortnummer måste anges vid varje köp.

Mats Lewan

Mer om: App Mobiltelefon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer