Övriga nyheter

Kniv för alla lägen

Verkstad i plånboken. Tool Logic har pressat in 11 verktyg i ett plastpaket som går ner i plånboken. Ett 5 cm långt knivblad samsas med bland annat skruvmejslar, pincett och kompass. Glöm inte att checka in den när du flyger. Pris: 300 kronor.
Kunglig egg. Den kungliga hovleverantören Fällknivens bänkbryne DC521 består av två olika stenar. Den gula sidan är ett snabbt diamantbryne och den mörka är en mycket fin keramisk sten. Precisionsslipning borgar för en vass och hållbar egg. Det behöver varken vatten eller olja. Pris: 600 kronor.
För svampjägaren. Finska Martiini har jobbat ordentligt med designen. På företagets svampkniv finns inte något onödigt. Borsten rensar bort skräp och bladet är utformat för att lätt skära sköra svampar. Pris: 200 kronor.
Livsnjutarens vän. Franska Opinel tillhör fällknivarnas adel. Den klassiska No. 10 är ett konstverk med vridlås, blad i kolstål och skaft i bok. Den finns även med korkskruv. Vin och ost behöver inte fler tillbehör än så. Pris: 350 kronor.
Viktiga verktyg. Gerbers överlevnadskniv Bear Grylls Pocket Tool har fyra verktyg utöver knivbladet. Tre är skruvmejslar: phillips och två spårmejslar. Det sista verktyget är en ölöppnare. Den blir garanterat knivens mest använda funktion. Pris: 250 kronor.
Rosa Kommando. Marknaden är full med militärt inspirerade knivar. Smith & Wesson Black Ops är ett fint exempel. Liten, tålig och med ett till hälften sågtandat blad lär den klara det mesta. Välj den rosa modellen för att balansera den aggressiva framtoningen. Pris: 500 kronor.

Den äldsta kniven vi känner till kommer från en grotta i Spanien. Den är minst 1,4 miljoner år gammal. Då var materialet flinta, i dag är det oftast stål av olika slag. Men en sak är som förr: det gäller att hitta rätt kniv och hålla den vass. Här är Niklas Dahlins guide.

Publicerad

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här