Jönköping kan bli världens smartaste stad

2015-10-27 09:05  
Trevligt väder i Jönköping, som kan bli klassas som smart stad. Foto: Johan Nilsson / TT

Nu har Jönköping chansen att knipa titeln ”världens smartaste stad 2016”. Det står klart efter att Intelligent Community Forum på måndagen presenterade nomineringslistan i sin årliga tävling.

Tankesmedjan Intelligent Community Forum (ICF) kröner varje år världens smartaste stad utifrån kriterier som bland annat digital jämlikhet, hållbarhet, innovation, arbetsmarknad och bredbandstillgång.

I början av veckan gick ICF ut med en lista över kandidaterna till nästa års tävling. Totalt 21 städer är nominerade – och en av dessa är Jönköping.

– Det är naturligtvis fantastiskt roligt och ett erkännande för hela Jönköpings kommun, säger Carl-Johan Korsås, stadsdirektör i Jönköping, i ett pressmeddelande.

Bland övriga nominerade finns städer i Asien, Nordamerika och Asien – exempelvis Montreal, New Taipei City och Mülheim an der Ruhr.

I februari 2016 kommer ICF meddela om Jönköping är en av de sju städer som gått vidare i uttagningsprocessen. Vinnaren i tävlingen utses sedan vid tankesmedjans årsmöte i juni.

Om Jönköping vinner blir andra gången en stad i Sverige tar hem utmärkelsen. År 2009 utsågs Stockholm till världens smartaste stad av ICF.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer