Samhälle

Ingen Nobelprisutdelning i Stockholm i år – ersätts med tv-sändning

Ingen Nobelmiddag i Stockholms Stadshus i år. Arkivbild. Foto: Erik Simander/TT
Ingen Nobelmiddag i Stockholms Stadshus i år. Arkivbild. Foto: Erik Simander/TT

Det blir ingen traditionell utdelning av Nobelprisen i Konserthuset i Stockholm i år. Nobelstiftelsen har beslutat att ställa in prisceremonin med alla samlade på plats. Pristagarna deltar i stället från sina hemländer.

Publicerad

Sedan tidigare är det känt att Nobelbanketten är inställd, och nu har Nobelstiftelsen satt ned foten vad gäller prisutdelningen också. Orsaken är givetvis coronapandemin.

Det blir i stället en tv-sänd prisceremoni där presentationerna av priserna varvas med inslag från pristagarnas hemländer när de tar emot medalj och diplom där. Sändningen sker sannolikt från Stadshuset i Stockholm.

– Vi knyter samman allt i en gemensam sändning, med en studio i Stadshuset. Varje pristagare kan befinna sig på svensk ambassad eller på sitt universitet, säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten till TT.

Vem som ska leda tv-sändningen är inte beslutat.

Lars Heikensten säger att det var lätt att fatta beslut om att avstå från den stora banketten.

– Och redan i våras var vi helt inställda på att inte hålla en traditionell prisceremoni. Men vi ville avvakta över sommaren och se vad som hände innan vi kommunicerade det. Vi ville inte binda oss vid ett beslut för tidigt, säger Lars Heikensten.