Opinion

Hybrider är vägen till framtiden

Hybrider är hett. Glödhett. Stigande oljepriser och klimatfrågan tvingar den globala fordonsindustrin att accelerera tempot i utvecklingen av alternativa drivkällor.

Publicerad

Den snabbaste vägen framåt går över hybrider. Det är nästan alla överens om. Och i täten har Toyota lagt sig med sin Prius. Den japanska bjässen har visat att tekniken fungerar utmärkt för massproduktion, lärt sig massor om sina kunder och samtidigt byggt upp en grön image.
Så även om Toyota inte tjänat en enda yen på sin hybridsatsning är det ändå en lönsam investering i marknaden för koncernen.
Japansk bilindustri har tagit pole position i detta race mot framtiden. Det är inte snack om annat.
Men faktum är att svensk fordonsindustri inte ligger så långt efter som en del tycks tro. Och det gäller för både våra två personbilstillverkare och lastbilsbjässarna Volvo och Scania. Saab och Volvo personvagnar har tack vare sina duktiga svenska tekniker och stora amerikanska ägare fått viktiga roller i utvecklingen av dessa storföretags satsningar på hybrider.
Ford satsar tio FoU-miljarder i Volvo för att få fram fungerande hybridteknik till hela koncernen. GM, som kommit längst av de två amerikanska bilbjässarna, har gett Saabs tekniker i Trollhättan viktiga roller i flera av GMs utvecklingsprojekt. Förutom hybridbilen Volt, som ska börja serietillverkas redan 2010, ska folket i Trollhättan också utveckla en billig snikhybrid i ett modulsystem.
Snacka om förtroende för ett gäng som levt under ständigt pistolhot från Detroit. Glöm inte bort att Saab dessutom har en nyckelroll i GM, när det gäller utvecklingen av koncernens etanolmotorer.
Imponerande är också att se hur Volvo och Scania är på väg att ta täten, när det gäller hybrider i lastbilar och bussar. Men tillverkarna väljer olika vägar. Leif Johansson satsar på en parallellhybrid och batterier. Leif Östling kör på med en seriehybrid och en superkondensator.
Volvo visade upp en lastbil och en buss för ett år sedan. Med köpet av Nissan Diesel i början av det här året fick Leif Johansson tillgång till viktig hybridteknik i absoluta framkanten.
Ny Teknik kunde för ett år sedan avslöja att Scania i största hemlighet utvecklat modulerna till sin hybridbuss. Alla delarna var då klara och testade. Nu är prototypen klar för att testas. Målet är serietillverkning år 2010.
Ett fristående hybridnav håller nu på att skapas i Sverige. Detta FoU-centrum ska ligga i Göteborg och boss blir Hans Folkesson, tidigare utvecklingschef på Volvo personvagnar.
Bakom denna 100-miljoners satsning står Chalmers, KTH, Lunds universitet, fordons-tillverkarna och Energimyndigheten. Målet är att bygga upp en
kunskapsbas och vara världsledande år 2020.
Sverige tog en gång täten när det gäller bilsäkerhet.
Fordonsklustret i Väst-sverige kan göra det igen. Med hybrider.