Populärteknik

Hörseln kan göra Sarah Sjöström ännu snabbare

Via sensorer i simmarens handskar omvandlas vattenströmmarna till ljud som analyseras och avlyssnas i simmarens hörlurar. Foto: Universität Bielefeld
Via sensorer i simmarens handskar omvandlas vattenströmmarna till ljud som analyseras och avlyssnas i simmarens hörlurar. Foto: Universität Bielefeld

Vattenströmmarna runt en simmare kan avlyssnas och bli ett hjälpmedel för att öka farten.

Publicerad

Vid OS i Brasilien tog Sarah Sjöström guld i 100 meter fjärilssim och satte nytt världsrekord med segertiden 55,48 sekunder. 16 hundradelar bättre än det tidigare rekordet.

Nu säger sig forskare vid Universität Bielefeld i Tyskland att en ny träningsmetod kan göra simmarna ännu snabbare. De förvandlar vattnets tryck och strömningar kring simmaren till ljud som i realtid avlyssnas via hörlurar i bassängen. Då kan simmaren lyssna sig till vilka förändringar i simsättet som ökar farten, skriver universitetet.

Vattenströmningen mäts av sensorer i ett par handskar som simmaren bär. Dessa data länkas via en kabel till en mätutrustning som omvandlar variationerna i vattenflödet över handskarna till de ljudsignaler som skickas till simmaren.

- När simmaren kan lyssna på förändringarna i vattentrycket kan han få ut mer kraft utan att anstränga sig mer, säger biokemisten Bodo Ungerechts vid Universität Bielefeld.

I efterhand kan även simmaren lyssna på det inspelade ljudet från en speciellt snabb bassänglängd och memorera den ”melodi” som gav högst fart och försöka efterlikna den vid nästa träningsomgång.

Det är en stor fördel att få direkt återkoppling då inlärningen då går mycket snabbare, skriver universitetet.