Här renas det utan att släppa ut avfall i havet

2015-04-20 08:58  
Tekniken installerades i höstas, men alla inställningar är inte på plats än.

En ny generation lättviktsskrubbrar, som inte släpper ut något avfallsvatten alls i havet, testas nu i Östersjön. Pilotfartyg är Transtimber.

Lättviktsskrubbern Ecospec är en singaporiansk konstruktion som hittills bara använts av industri på land. Under senhösten installerades en anläggning för första gången på ett fartyg, Göteborgsbaserade rederiet Trans Atlantics rorofartyg Transtimber.

– Tekniken är i drift och vi ser en bra reduktion av svavel. Vi är inte riktigt klara med alla inställningar ännu, men hoppas bli det under våren, säger Leif Holmberg, teknisk chef vid Trans Atlantic Ship Management.

Till skillnad från de skrubbrar som i dag används till sjöss genererar lättviktsskrubbern inget avfall till havet.

– Systemet är helt slutet och körs med cirkulerande vatten som vi dagligen toppar upp med en viss mängd sjövatten. Avfallet komprimeras till torra kakor som förvaras i en container ombord innan det körs iland för omhändertagande, säger Leif Holmberg.

En annan finess med Ecospec är att den inte kräver någon nedkylning av skrubbervattnet. För Transtimber som går långt upp i Bottenviken där isen ofta ligger tjock vintertid, är det en stor fördel.

– Konventionella skrubbrar kyls ner med sjövatten. Men går man i is täpps sjökistorna igen och vi hade behövt fylla tankar med 1 000 ton sjövatten för att kyla systemet, säger Leif Holmberg.

Transtimber trafikerar Göteborg, Zebrügge (Belgien), tyska Lübeck samt Oulu och Kemi i norra Finland.

Testet med lättviktsskrubbern ingår i det EU-finansierade Pilot Scrubber Project som drivs i samarbete med bland annat Stora Enso och SSPA. Till årsskiftet ska projektet slutföras.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

 

Linda Sundgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt