Innovation

Han upptäcker cancer - i färg

Mats Danielsson ligger bakom en superkänslig detektor för mammografi. Nu har han utvecklat en metod för att få in färg i mammografibilder. Foto: Jörgen Appelgren
Mats Danielsson ligger bakom en superkänslig detektor för mammografi. Nu har han utvecklat en metod för att få in färg i mammografibilder. Foto: Jörgen Appelgren
Jesper Söderqvist.
Jesper Söderqvist.
Här syns det första fallet av bröstcancer som avslöjades med den nya tekniken.
Här syns det första fallet av bröstcancer som avslöjades med den nya tekniken.
Den nya detektorn.
Den nya detektorn.

Mammografibilder i färg kan upptäcka 1 500 fler fall av bröstcancer - bara i Sverige. Bakom genombrottet ligger en ny detektor, utvecklad av forskare vid KTH. Om ett år finns tekniken på marknaden.

Publicerad

Bilden talar sitt tydliga språk. Bland alla nyanser av grått lyser en klump av rosa prickar som skvallrar om att här finns en tumör. Men bilden säger mer än så, den visar att mammografi i färg har förmågan att lyfta fram cancerceller som normalt döljs i täta bröst.

- Runt 30 procent av alla fall av bröstcancer går inte att se med dagens gråskalebilder, säger Mats Danielsson, professor i bildfysik vid KTH.

Simuleringar visar att hälften av de oupptäckta fallen skulle fångas på bild med den nya färgdetektorn.

I hårda siffror handlar det om 1 500 nya fall per år. Till stor del handlar det om tumörer som finns hos kvinnor mellan 40 och 60 år.

- Att tumörerna inte syns beror på att dagens detektorer inte förmår att lyfta fram cancern ur bakgrunden.

Mats Danielsson vet vad han talar om. Han är mannen bakom den superkänsliga detektorn i mammografiutrustningen från Sectra Mamea, en detektor som räknar varenda foton som passerar genom brösten. Tekniken används i?dag på kliniker över hela världen.

Nu har han och hans kolleger utvecklat en teknik som löser problemet genom att föra in färger i mammografibilder. Utvecklingen har skett

i samarbete med Sectra.

Kombinerat med konstrastmedel kan tekniken dessutom avslöja om en tumör är godartad eller aggressiv, eller om behandlingen som satts in biter.

- Aggressiva tumörer har en högre blodtillförsel än mer godartade. Det gör att jod från kontrastmedlet ansamlas i dem, något som i sin tur syns med vår färgkodningsteknik.

Därmed kan mammografibilder i färg också bli ett alternativ till dagens vävnadsprov, och ge snabbare svar till kvinnan.

Kliniska försök pågår nu på fyra europeiska sjukhus och 200 kvinnor. Att testerna sker vid utländska sjukhus och inte svenska beror på att de ingår i EU-projektet Highrex, som Mats Danielsson är koordinator för.

- Det här är en unik teknik som verkligen kan förbättra möjligheterna att hitta bröstcancer, säger Jesper Söderqvist, vd på mammografiföretaget Sectra Mamea.

Om ett år kommer detektorn att vara ute på marknaden, då som extra tillval för mammografiutrustning.

Energinivån mäts hos varje foton

* I mammografistativet finns en digital kiseldetektor, som fångar upp varenda foton som passerar genom bröstet.

* I detektorn mäts energinivån hos varje foton. Nivån blir i sin tur en kod, som översätts till en färg.

* Detektorn arbetar med två färger - en för cancer och en för annan vävnad. Var gränsen går mellan färgerna beror på om detektorn används för allmän screening av bröstcancer eller för att undersöka en befintlig tumör.