Häftigaste tekniken bakom skräck-åken på Gröna Lund

2015-06-10 12:04  

UNDER SKALET. För besökarna på nöjesfältet handlar allt om spänning, men bakom kulisserna är det lika mycket fokus på säkerhet som på teater. Under skalet tar en titt på tekniken bakom två av Gröna Lunds läskigheter.

Gröna Lund öppnade 1883 på en plats som tidigare varit både malmgård och krog. I dag testar 1,4 miljoner människor attraktionerna som får det att kittla i magen. På nöjesparken i Stockholm består de ofta av en portion psykologi och två portioner teknik.

Under skalets programledare Jacob Norrby och Jan Herrlin gör studiebesök i verkstaden under attraktionen Insane, för att sedan skrämma sig till mörkrädsla i fältets senaste nyhet: spökhuset House of Nightmares.

På berg-och-dalbanan Insane dras vagnarna upp till toppen och bromsas sedan på nedvägen med magneter. Korgarna snurrar, vilket gör att ingen åkning är den andra lik. Attraktionen byggdes 2009 och har en ”läskighetsfaktor” på fyra – på en skala där barnradiobilarna har ett. Inte mycket i konstruktionen är plockat från hyllan. Drivhjulen specialtillverkas till exempel för ”white knuckle rides” av ett amerikanskt företag.

– Det som är standard är väl bult och mutter, säger Peter Andersson, chefstekniker på Gröna Lund.

House of Nightmares är till synes lugnare, ett spökhus där besökarna går runt för egna ben. Det har utvecklats tillsammans med en amerikansk firma som är experter på animatronik, konsten att bygga illusoriska rörliga figurer med mekanik. De toppmoderna robotarna är tryckluftsstyrda.

– Det är stor skillnad på de här dockorna jämfört med den gamla animatroniken. De här har väldigt mycket rörelser i ansiktet och ögonen, säger Patrik Ekermann, attraktionstekniker.

Illusionerna förstärks med laserprojektioner på rök, ljud och röster av alla slag och levande aktörer som skrämmer husets gäster.

Jacob Norrby kör en testrunda. Kameran avslöjar obönhörligt att han hoppar som en kanin när husets överraskningar slår till. Nöjesfältet är tydligen spännande även när man vet hur det fungerar.

– Det är nästan skönt att vara ute igen, säger Jacob Norrby.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

 

Det här är webb-tv-programmet Under skalet

  • I Ny Tekniks webb-tv-serie Under skalet tar programledarna Jacob Norrby och Jan Herrlin reda på hur prylar är konstruerade – helst utan att använda handboken. Båda jobbar till vardags på konsultföretaget Prevas.
  • Under skalet har nått över 30 avsnitt sedan premiären 2010.
  • Alla kan ses på nyteknik.se/underskalet

Niklas Dahlin

Mer om: Gröna Lund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer