Digitalisering
Forskare lyckas "prata" med atomer
Det låter inte mycket. Men tillräckligt. Ett forskarlag på Chalmers är först med att använda ljud för att kommunicera med en konstgjord atom.
På sikt skulle upptäckten kunna bidra till att så kallade kvantdatorer blir verklighet. Att atomer växelverkar med ljus har varit känt länge. Nu har forskare vid Chalmers dock lyckats använda ljud i stället.
Forskarna beskriver upptäckten som att en ny dörr öppnats till kvantfysikens värld, där de kan lyssna och till och prata med atomer.
– Det är ungefär vad vi gör. Vi matar in en ljudton och den konstgjorda atomen svarar genom att reflektera ljud, säger Martin Gustafsson, en av författarna bakom studien, som publiceras i tidskriften Science.
Metoden har flera fördelar jämfört med att använda ljuspartiklar. Inte minst är ljud mycket långsammare än ljus, vilket ger forskarna möjligheter att styra de konstgjorda atomerna medan processerna pågår.
Till de mytomspunna kvantdatorerna, som i teorin har en närmast oändlig kapacitet, är det dock en bit kvar.
– På väldigt lång sikt handlar allt vi jobbar med om att försöka få kontroll på kvantfysiken så att vi kan styra den. Genom att göra det hoppas vi kunna dra nytta av kvantmekaniska lagar för att bygga snabbare datorer. Men än så länge försöker vi mest förstå och lära oss mer.