FN väljer Sverige för syrienproverna

FN väljer Sverige tillsammans med Finland för att analysera proverna från en misstänkt nervgiftsattack i Syrien, uppger FN för Ny Teknik. Foto: FOI, Scanpix

Sverige väljs för att analysera de kemiska proverna från Syrien. Det meddelar FN i ett mejl till Ny Teknik.

FN-inspektörerna i Syrien, ledda av svensken Åke Sellström, ska enligt FN lämna Syrien på lördag. Med sig har de prover som ska analyseras av något, eller några av de totalt 22 labb som ingår i OPCW:s (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons) organisation.

På en fråga om var testerna ska utföras svarar nu FN:s pressavdelning i ett mejl till Ny Teknik att FN väljer Sverige och Finland för att utföra testerna:

– Labben är OPCW-relaterade labb i Sverige och Finland, med backup-labb i Tyskland och Schweiz, skriver Farhan Haq på FN:s pressavdelning, i mejlet.

I Sverige är det FOI:s (Totalförsvarets forskningsinstituts) labb i Umeå som är kopplat till OPCW. Här vill man ännu inte bekräfta om Sverige fått uppdraget att analysera proverna.

– Det enda jag i nuläget kan säga är att vi är ett av 22 labb som är aktuella för uppdraget. Vi står i beredskap. Uppdragsgivare blir i så fall OPCW, säger Maria Hugosson Bygge, pressansvarig på FOI och fortsätter.

– Jag kan också säga att om vi får uppdraget så kommer det inte att vara hemligt. Resultaten kommer sedan att skickas till OPCW.

I en tidigare intervju med Ny Teknik har Yvonne Nygren, chef för FOI:s labb sagt att när proverna väl är på plats så har man 14 dagar på sig att analysera dem. De kommer då sannolikt att bestå av vatten, sand, jord och delar från offrens kläder.

Mailet från Farhan Haq på FN

“Hi there; The only relevant information we have to share with you on this is as follows:

The labs are OPCW-bonded labs in Sweden and Finland, with back-ups in Germany and Switzerland. They are pre-assigned as per OPCW standards.

Thanks--Farhan Haq”

Nervgas fruktat som stridsmedel

  • Sarin och tabun hör till de klassiska nervgaserna liksom soman och VX. De förekommer som vätska som sprids i dropp­form eller som aerosoler och avdunstar som gas. Sarin och ­tabun uppfanns under 30-talet i Nazi-Tyskland.
  • Sarin: Lättflyktig, nästan luktfri och är dödlig.
  • Tabun: Färglös, luktar äpple och är dödlig.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer