Samhälle

Fler brandflygplan är på väg till Sverige

Canadair CL-415 vid skogsbranden utanför Ljusdal. Foto: Maja Suslin/TT
Canadair CL-415 vid skogsbranden utanför Ljusdal. Foto: Maja Suslin/TT
Brandskadad skog mellan Kårböle och Lassekrog i Gävleborgs län. Foto: Pernilla Wahlman/TT
Brandskadad skog mellan Kårböle och Lassekrog i Gävleborgs län. Foto: Pernilla Wahlman/TT
Foto: Illustration: Jonas Askergren
Foto: Illustration: Jonas Askergren

Skog värd över 900 miljoner kronor har förstörts i bränderna som härjar i Sverige.

Publicerad

Skog värd över 900 miljoner kronor har förstörts i bränderna som härjar i Sverige.

Samtidigt stiger temperaturerna, och risken för nya skogsbränder ökar till extrema nivåer även i landets södra delar.

– Det vi ser framöver är att riskerna även når extrema nivåer för Mälardalen och södra Sverige, säger Britta Ramberg, operativ chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

22 allvarliga skogsbränder pågår i Sverige

För närvarande rasar 22 svårare bränder runtom i landet. Fyra av dem, bland annat den i Ljusdals kommun, berör mycket stora ytor och där är extra svårt att säga när bränderna kan tänkas vara släckta.

– Det är svårt att göra en prognos där, det tar tid helt enkelt. Det är därför man prioriterar att begränsa spridningen och skadeverkningarna. Skogsbränder av den här typen är oförutsägbara, de kan ta ny fart och börja sprida sig på nytt, säger Britta Ramberg.

Skogsstyrelsen beräknar att sammanlagt cirka 2,6 miljoner skogskubikmeter gått upp i rök. Det motsvarar ett värde på drygt 900 miljoner kronor.

Sverige har tagit emot hjälp från flera EU-länder och i dagarna anländer ytterligare utländska resurser.

– Vi har tackat ja till brandbekämpningsplan från Portugal, som kommer hit inom de närmsta dagarna, säger Britta Ramberg.

På måndagen beslöts också att de danska brandmän som deltar i insatserna blir kvar ytterligare två veckor, till den 5 augusti.

Nu tar länsstyrelsen över ansvaret för räddningstjänsten

I samråd med länsstyrelsen har Ljusdals kommun beslutat att länsstyrelsen ska ta över ansvaret för den kommunala räddningstjänsten, berättar Per Bill, landshövding i Gävleborgs län vid en pressträff. Det här är andra gången detta sker; 2014 övertog länsstyrelsen i Västmanland ansvaret för räddningstjänsten där.

Robert Strid, räddningsledare i Ljusdal, konstaterar att branden spritts på vissa håll.

– Enskogen är mest kritiskt. Även Ängra har haft punktbränder som man har bekämpat från luften och med markpersonal, säger han.

I Dalarna har natten inneburit ett något lugnare läge än tidigare.

– Vi har rätt få öppna brandhärdar och enstaka pyrande bränder. I dag kommer två av brandplanen hit, ett på förmiddagen och två på eftermiddagen. Dessutom kommer vi att få hjälp av sju helikoptrar, två av dem kommer in från Norge, säger Emma Jidemyr vid Dalarnas räddningstjänst.

Under måndagen är brandflygen fortsatt verksamma i Ljusdalsområdet. Dessutom kommer plan att skickas till Dalarna och branden i Trängslet.

På söndagskvällen kom 44 brandbilar och 139 brandmän från Polen fram till Sveg i Jämtlands län. Den polska enheten, har mötts av hejarop längs de svenska vägarna, kommer att stanna i har en vecka till att börja med.

Försvarsminister Peter Hultqvist utesluter inte att försvaret utökar sin del av brandinsatsen.

– Försvarsmakten följer detta hela tiden och responderar på de förfrågningar man får. Vi får se hur det utvecklar sig, säger han till TT.